Ny forskning: Dette kan være midlet til et længere liv

Et eksperiment med bananfluer har ifølge forskningsgruppe ført til 'opløftende' resultater

En gruppe forskere har måske fundet vejen til et (lidt) længere liv. (Modelfoto: Colourbox)
En gruppe forskere har måske fundet vejen til et (lidt) længere liv. (Modelfoto: Colourbox)

Op gennem historien har jagten på 'det evige liv' været et konstant tilbagevendende tema for lykkeriddere og romantikere.

Ofte har det været forbundet med at finde Ungdommens Kilde, men ny forskning kan tyde på, at det ikke er vand med magiske kræfter, der kan skabe et længere liv - med mindre det indeholder den rette mængde af grundstoffet lithium.

Et eksperiment har nemlig vist, at en lille mængde lithium har forlænget livet for en gruppe bananfluer, der blev testet i laboratoriet. Det skriver BBC.

Ifølge forskerne er resultaterne 'opløftende', og de kan i sidste ende føre til, at folk kan leve et længere og sundere liv.

Lithium bliver allerede brugt i psykiatrien for at forhindre humørsvingninger, men ved for store mængder af stoffet kan der være bivirkninger, som ifølge min.medicin.dk i sidste ende kan være livstruende.

Kemisk stof blokeres
Holdet bag den nyeste forskning har ikke fået klarlagt fuldstændig, hvordan lithium påvirker hjernen, men hos bananfluerne blev deres liv forlænget, fordi et kemisk stof kendt som GSK-3 blev blokeret.

- Virkningen af lave doser af lithium, som vi har set på fluer, er meget opløftende, og vores næste skridt er at målrette mod GSK-3 i mere komplekse dyr med det mål i sidste ende at udvikle et stof, som vi kan teste på mennesker, siger Linda Partridge, der er professor på Institute of Healthy Ageing på University College London, til BBC.

Bananfluer, der fik små mængder lithium, levede i gennemsnit 16 procent længere end gennemsnittet. Omvendt levede bananfluer, der havde fået store mængder lithium, kortere end gennemsnittede.

Ud over at forlænge livet for fluerne, der fik små mængder, beskyttede lithium-indtaget dem også mod stress og blokerede fedt-produktion for fluer, der fik et højt sukkerindtag.

Selvom den nye opdagelse kan give julelys i øjnene hos dem, der drømmer om et længere liv, har forskningen også andre mål, lyder det.

- Forskingen har potentiale til ikke bare at skabe en sundere, ældre generation, men også til at sørge for betydelige indblik i, hvordan vi potentielt kan behandle eller endda forhindre alders-betingede tilstande så som Parkinsons, lyder det fra Claire Bale fra organisationen Parkinson's UK, der har været med til at finansiere studiet.

Lithium-salt er også tidligere blevet benyttet til blandt andet at virke mod gigt og migræne.

7 kommentarer
Vis kommentarer