Ny forskning: Parkinsons starter i maven og kryber op i hjernen

Ny dansk forskning afslører, at den uhyggelige hjernesygdom, Parkinsons, i virkeligheden opstår i maven og derefter kryber op langs en nervebane og ind i hjernen

En ny dansk undersøgelse peger på, at den såkaldte vagusnerve - der går fra hjernen ned til maven - kan transportere Parkinsons sygdom op i hjernen nede fra maven; og hvis nerven bliver skåret over tidligt nok, kan det halvere tilfældene af Parkinsons. Det skriver Videnskab.dk.

Selvom vi stadig er usikre på, hvordan Parkinsons sygdom starter nede i maven, er det første gang, at vi har direkte dokumentation for, at vagusnerven er involveret i udvikling af Parkinsons sygdom hos mennesker.

- Det kan blive en vigtig brik til at forstå, hvordan Parkinsons sygdom opstår, siger postdoc Elisabeth Svensson fra Aarhus Universitet. Hun er førsteforfatter på forskningsartiklen.

Læs også hos Videnskab.dk: Får jeg lort i næsen, når det lugter af bæ?

Det nye studie er et meget vigtigt resultat inden for parkinsonforskningen og kan blandt andet være med til at afgøre en stor diskussion mellem to forskningslejre, mener overlæge Per Borghammer, også fra Aarhus Universitet.

-En del forskere har tvivlet på, at sygdommen kan opstå nede i maven, selvom mange dyrestudier har peget på det. Men nu har vi direkte bevis for, at vagusnerven er involveret i sygdommens udvikling, også hos mennesker.

Læs også hos Videnskab.dk: Strækker penis lidt længere

I den nye danske undersøgelse indgik over 10.000 patienter, der i 1970'erne eller 1980'erne var blevet skåret i vagusnerven, som del af en behandling af mavesår.

- Vi kan se, at det ikke hjælper på risikoen for at få sygdommen, hvis nerven kun skæres delvist over. Så vil sygdommen stadig have mulighed for at sprede sig fra celle til celle, indtil den når hjernen, siger Elisabeth Svensson og fortsætter:

- Det lader til, at jo tidligere i livet patienterne havde fået skåret vagusnerven helt over, desto mindre sandsynlighed var der for, at de udviklede Parkinsons sygdom.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Snegle boller til højre og venstre

Pokkers: Penis falder af efter sex

6 kommentarer
Vis kommentarer