Ny hvalart opdaget i Japan

En nyopdaget næbhval har fået sin helt egen plads i biologien

Her ses kraniet på en Berardius minimus i alle vinkler. Dens pandetorn, som er den spids, der rager frem forrest på hovedet, er væsentligt mindre end på Berardius bairdii. (Tadasu K. Yamada et al., Scientific Reports. August 30, 2019)
Her ses kraniet på en Berardius minimus i alle vinkler. Dens pandetorn, som er den spids, der rager frem forrest på hovedet, er væsentligt mindre end på Berardius bairdii. (Tadasu K. Yamada et al., Scientific Reports. August 30, 2019)
Følg Videnskab

Japanske og amerikanske forskere har opdaget en ny næbhval i Det Okhotske Hav nord for den japanske ø Hokkaido.

Den nye næbhval har længe været kendt af de lokale hvalfiskere i området, men det har ikke før nu været bekræftet, at der var tale om en ny og unavngiven hvalart. Det skriver det japanske Hokkaido University i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk, hvor du også kan se en illustration af den nye art.

De lokale har i mange år kendt den nyopdagede hval som en sort version af Berardius bairdii, en anden næbhvalart. Men nu har forskerne afgjort, at hvalen er helt sin egen.

Berardius minimus er betragtelig mindre, smallere og mørkere end Berardius bairdii, og så har den et mindre næb.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad er det for et mærkeligt havvæsen, der er skyllet op på dansk strand?

Det er usædvanligt at opdage en ny hvalart.

Modsat fisk, blæksprutter og andre havdyr er hvaler nemlig store dyr, der skal op til overfladen for at trække vejret, så de kan ikke gemme sig permanent i dybet.

Især næbhvaler kan være svære at se og undersøge, da de foretrækker at være på meget dybt vand, og de dykker i lang tid ad gangen.

Læs mere på Videnskab.dk: Efter DNA-undersøgelse: Loch Ness-uhyret er måske bare en stor ål

Forskerne har også måttet undersøge seks strandede hvaler for at kunne slå fast, at der faktisk er tale om en ny art, og der er stadig meget, forskerne ikke ved om det nyopdagede skud på hvalernes stamtræ.

- Vi ved stadig ikke, hvordan de voksne hunner ser ud, og der er stadig mange ubesvarede spørgsmål, der knytter sig til udbredelsen. Vi håber, at vi kan blive ved med at udvide vores viden om Berardius minimus, fortæller en af forskerne bag fundet, Takashi F. Matsuishi, professor i fiskerividenskab ved Hokkaido University, i pressemeddelelsen, ifølge Videnskab.dk.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

Stort mysterium i ørkenen er endelig løst, mener forskere

Kvinders lyst har skabt mandens store penis

 

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+