Ny opfindelse afslører, om du har røget cannabis

Politiet får måske snart nye redskaber til at teste, om du er påvirket

Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen
Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen
Følg Videnskab

Har du røget cannabis, går det ud over din koncentrationsevne samt din evne til at træffe beslutninger. Og det kan gøre det farligt at køre bil.

Desværre kan det være udfordrende for ordensmagten at bevise, hvorvidt man er påvirket af stoffet, da analyser kan være tidskrævende og upræcise. Men det kommer muligvis snart til at ændre sig. Det skriver University of Texas at Dallas i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

Forskere fra Erik Jonsson School of Engineering & Computer Science har nemlig udviklet en ny sensor, der kan måle indholdet af tetrahydrocannabinol (THC) i en persons spyt på bare ét minut.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere vil give dig penge for at tage psykedeliske stoffer

THC er det psykoaktive stof i cannabis, og forskerne håber, at de ved at måle THC-indholdet i spyt kan bane vejen for et nyt måleinstrument, der kan tages i brug af betjente i stil med et alkometer.

- Til offentlige sikkerhedsformål er tid afgørende. Og efter at have vurderet de nuværende alternativer, besluttede vi os for at udvikle et nyt redskab, der både er hurtigt og præcist, forklarer Shalini Prasad, der har ledet det nye studie, i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk.

Prasad understreger, at man længe har været i stand til at måle THC-indhold med spyt, men at det før har taget for lang tid og været for indviklet for en betjent på vejene.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor bliver man afhængig af hash?

Forskerne bag har tidligere udviklet en lignende sensor, der fungerede ved at analysere sved. Men THC-indholdet i sved kan måles meget længe og er derfor svært at bruge til formålet.

Man kan i forvejen også måle THC-indholdet med blodprøver, men det er også en tidskrævende og indviklet procedure, som kan virke krænkende for individets privatliv, skriver universitetet i pressemeddelelsen.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, om og hvornår spyt-sensoren kan tages i brug, eksempelvis af politiet.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Dansk rapport: Her er konsekvenserne af hashrygning

Hvad er mest usundt: Stoffer, alkohol eller cigaretter?

Derfor vågner du op med ’jern’ på

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU