Annonce:
Annonce:

Ny utroskabs-undersøgelse: Forskerne er overraskede

Der er tilsyneladende stor forskel på, hvordan mænd og kvinder oplever deres egen utroskab ifølge ny undersøgelse

Deltagerne indrømmede forud, at de havde begået utroskab, og forskerne stillede derfor det simple spørgsmål: Hvorfor gjorde du det? Arkivfoto: Shutterstock
Deltagerne indrømmede forud, at de havde begået utroskab, og forskerne stillede derfor det simple spørgsmål: Hvorfor gjorde du det? Arkivfoto: Shutterstock
Annonce:
Følg Videnskab

Det er kendt som en parforholdsdræber og samtidig omgærdet med en del mystik.

For hvordan undersøger vi egentlig utroskab i videnskabens tjeneste, når affærerne netop kan være forbundet med skam og hemmelighedskræmmeri?

Nu har en gruppe forskere fra University of Tilburg gjort et forsøg. I en ny undersøgelse udgivet i det videnskabelige tidsskrift Psychological Science har de analyseret data indsamlet over en 12-årig periode fra 609 tyske voksne, som har begået utroskab, og 338 personer, som har været ofte for sidespring.

Arkivfoto: Andrey Bezuglov/Dreamstime
Arkivfoto: Andrey Bezuglov/Dreamstime
 

Læs også: Forskere: Du er et produkt af indavl

Annonce:

Forsøgsdeltagerne blev bl.a. spurgt ind til deres generelle velvære og deres parforhold.

Her opdagede forskerne en overraskende forskel mellem, hvordan de utro mænd og kvinder reagerede efter deres affære. Som de selv skriver i undersøgelsen:

'Interessant nok afslørede vores analyser en gruppe deltagere, der ser ud til at komme sig og endda trives efter utroskab: Kvinder, der begår utroskab.'

De mandlige deltagere oplevede derimod lavere selvværd og et generelt fald i livstilfredsheden efter deres sidespring.

Forskerne bag undersøgelsen har også et bud på, hvorfor nogle kvinder kan opleve positive personlige gevinster i tiden efter - dog uden at have undersøgt emnet selv.

De peger bl.a. på en tidligere undersøgelse udgivet i Journal of Social and Personal Relationships tilbage i 2005, hvor kvindelige forsøgsdeltagere ofte pegede på utilfredshed med parforholdet som årsagen til deres sidespring. 

I den nye undersøgelse skriver de at, 'kvinders affærer potentielt er mere tilbøjelige til at være et resultat af utilfredshed med deres partner. Derfor kan affæren også være et wakeup-call for partneren og føre til positive adfærdsændringer.

Arkivfoto: Shutterstock
Arkivfoto: Shutterstock
 

Annonce:

Men årsagen til affærerne kan være en ekstremt kompliceret sag. Det afslørede en anden undersøgelse fra 2020, hvor amerikanske forskere rekrutterede 495 deltagere fra et stort universitet i USA og fra forskellige undersider på det sociale medie Reddit.

Deltagerne indrømmede forud, at de havde begået utroskab, og forskerne stillede derfor det simple spørgsmål: Hvorfor gjorde du det?

Læs også: Mænds sædkvalitet styrtdykker

Analyserne afslørede efterfølgende otte 'nøgleårsager' til bedragene: Vrede, selvværd, mangel på kærlighed, lavt engagement, brug for variation, svigt, seksuelt begær og situationer eller omstændigheder.

Årsagerne påvirkede også, hvor længe deltagerne var utro, deres følelsesmæssige investering i affæren, og om deres faste parforhold sluttede som resultat.


Har du eller din partner
selv været utro, kan jeres forhold måske stadig reddes, fortæller Ekstra Bladets sex- og samlivsekspert. Læs med her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: