Nye billeder afslører enormt udslip af kulilte fra Amazonas

 

Se de voldsomme skovbrande her. Video: Reuters

Hvis kulilten bliver presset ned i lavere luftlag, kan den være sundhedsskadelig for mennesker.

NASA-satellitten Aqua våger over Amazonas i disse dage.

Nu har NASA offentliggjort en række satellitbilleder, der viser, hvordan skovbrandene udleder giftig kulilte (CO) i atmosfæren. Det skriver Videnskab.dk, hvor du også kan se en animation fra NASA, der viser hvordan den enorme mængde kulilte spreder sig ud i skyer fra Sydamerika.

NASA-satellitten Aqua har målt på kulilteudledningen fra Skovbrandende i Amazonas (Illustration: NASA/JPL-Caltech)
NASA-satellitten Aqua har målt på kulilteudledningen fra Skovbrandende i Amazonas (Illustration: NASA/JPL-Caltech)
 

De nye billeder viser den kulilte, som skovbrandene har udledt i atmosfæren fra 8. til 22. august i år. Skovbrandene begyndte i januar i år.

NASA har indsamlet informationen gennem instrumentet Atmospheric Infrared Sounder (AIRS), der kan måle koncentrationer af kulilte i atmosfæren i op til 5.500 meters i højde.

Læs mere på Videnskab.dk: Isbjerg har vendt bunden i vejret: Se de fantastiske billeder af ’krystal-paladset’

 

Farverne viser koncentrationen af kulilte i ‘parts per billion volume (ppvb)’, der kan oversættes til ‘kubikmillimeter af gassen per kubikmeter atmosfærisk luft’.

'Grøn viser koncentrationer af kulilte ved omkring 100 enheder ppvb; gul ved omkring 120 ppbv; og mørkerød ved omkring 160 ppbv,' skriver NASA i en pressemeddelelse, hvor de også nævner, at »de lokale værdier kan være betydeligt højere.«

Kulilte er et luftforurenende stof, der kan blive i atmosfæren i op til en måned, og det spiller en betydelig rolle i forbindelse med klimaforandringerne.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor bør du ikke slå edderkopper i dit hjem ihjel

 

NASA har kun målt på mængden af kulilte fra højder i atmosfæren, der ikke har direkte indvirkning på luftkvaliteten for de fleste mennesker i områderne lige nu.

Men den amerikanske rumfartsorganisation skriver også, at kulilten kan presses ned af vinden og potentielt skabe alvorlige konsekvenser for luftkvaliteten for mange mennesker.

I hele 2018 blev der officielt registreret 40.000 brande i Brasilien. Tallet for 2019 er allerede oppe på 73.000 skovbrande mellem januar og august, viser en optælling foretaget af Brasiliens rumfartsagentur, INPE.

Skovbrandene er sandsynligvis menneskeskabte.

Andre artikler på Videnskab.dk

Disse planter renser bedst luften i dit hjem

Matematikere knækker gammel spaghetti-gåde

Se billederne: ’Skjult verden’ opdaget i Australien

193 kommentarer
Vis kommentarer