Nye opdagelser overrasker: Jupiter er slet ikke, som vi troede

Jupiters magnetfelt ser anderledes ud, end man hidtil har troet. Det viser forskning med dansk deltagelse

Det her billede er en kunstners illustration af, hvordan det formentlig ser ud, når Juno kredser om Jupiter. Foto: NASA
Det her billede er en kunstners illustration af, hvordan det formentlig ser ud, når Juno kredser om Jupiter. Foto: NASA

Det er meget lidt, vi rent faktisk ved om planeten Jupiter. Men blandt andet takket være et dansk forskerhold er vi i løbet af de seneste måneder blevet en del klogere.

I næsten et år har sonden Juno kredset om vores solsystems største planet, og nu er nogle markante resultater blevet offentliggjort.

De viser blandt andet, at Jupiters magnetfelt er dobbelt så kraftigt, som man hidtil har antaget. Og dermed rokker det ved de antagelser, man hidtil har haft om gasplaneter som Jupiter.

I dag skrives der rum-historie

- For eksempel er der tegn på, at den kerne, der burde findes i dens centrum, er diffus eller helt opløst, og det er meget sært.

- Så modellerne for gasplaneter som Jupiter skal formentlig laves om, siger John Leif Jørgensen til Ritzau.

Han er professor og afdelingsleder ved DTU Space. Han er samtidig ansvarlig for det danske bidrag til missionen.

Danske stjernekameraer
Det danske bidrag består blandt andet af fire stjernekameraer, der både bruges til at navigere med og til at tage billeder af Jupiter.

Derudover har DTU-Space kalibreret det magnetometer, der måler på det førnævnte magnetfelt. Det tog næsten fem år fra opsendelsen af Juno, til sonden gik i kredsløb om Jupiter i juli sidste år.

Planen er, at Juno til sidst skal synke ned i Jupiters atmosfære og brænde op. Missionen vanskeliggøres af kraftig partikelstråling. Derfor holder Juno sig for det meste i kredsløb langt fra planeten og rykker kun lejlighedsvis tættere på for at tage billeder.

Meteorit-stumper udløste milliondusør: - Det handlede aldrig om pengene