Nyt stort vaccine-studie: Og du kender godt resultatet ...

Et nyt oversigtsstudie viser, at en lang række vacciner mod børnesygdomme er effektive

Men det fremhæver også, at der ikke ses nogen sammenhæng mellem vaccinerne og påståede følgesygdomme såsom autisme. Det skriver forskningssamarbejdet Cochrane i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

Mæslinger, fåresyge, røde hunde og skoldkopper er alle virusser, der, inden der fandtes vacciner mod dem, forårsagede sygdom og handikap hos børn.

I 2018 slog alene mæslinger 140.000 ihjel - de fleste børn under fem år.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere vil udvikle vaccine mod coronavirus på rekordtid

Nu har et stort metastudie sammenlagt mange forskellige studier af MFR-vaccinen (der er en vaccine mod både mæslinger, fåresyge og røde hunde) samt vacciner, der på forskellige måder kombinerer MFR-vaccinen med en vaccine mod skoldkopper.

Metastudiet er foretaget af Cochrane, som er en international organisation, der laver systematiske undersøgelser af sundhedsdata.

'Vi ønskede at undersøge både vaccinernes sikkerhed og effektivitet, men også de langsigtede og kortsigtede virkninger,' fortæller hovedforfatter professor Carlo Di Pietrantonj, der er en del af Italiens regionale epidemiologiske enhed, SeREMI.

'Fra 138 randomiserede og ikke-randomiserede studier, der er inkluderet i dette metastudie, var der 51 studier (med data om i alt 10 millioner børn), der så på, hvor effektive vaccinerne var i forhold til at forebygge sygdomstilfælde, mens 87 studier (13 millioner børn) vurderede skadevirkninger,' fortæller forskeren i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Dansk HPV-skandale afblæst: Piger blev ikke syge af vaccinen

Metaanalysen viser, at mæslinger blev forebygget i helt op til 95 procent af tilfældene. 7 procent af alle børn ville på et tidspunkt få mæslinger uden vaccinen, mens kun 0,5 procent ville smittes, hvis vaccinen blev implementeret bredt i befolkningen.

I forhold til bivirkninger fandt forskerne i to studier på omkring 1 million børn ingen sammenhæng mellem vaccinen og sygdomme såsom autisme, Chrohns sygdom, type 1-diabetes, astma, eksem, høfeber, leukæmi, multipel sclerose eller kognitive forsinkelser.

'Overordnet set mener vi, at resultaterne fra studierne i MFR-vaccinerne påviser deres sikkerhed og effektivitet og understøtter implementeringen af vaccinerne i den brede befolkning,' slutter Carlo Di Pietrantonj.

 

'Bekymrende« tal: Mange danskere er i tvivl, om vaccine giver autisme – og om månelanding fandt sted

’Verdens lunger’ er en myte: Skovbrandene i Amazonas er ødelæggende, men de udtømmer ikke Jorden for ilt

Første dansker mister beviseligt smags- og lugtesans af coronavirus