Overraskende opdagelse: Medicin mod kræft kan bekæmpe resistente bakterier

Et britisk forskerhold var egentlig i gang med at opfinde kræftmedicin. Men pludselig indså de, at deres metode også kunne bruges til at bekæmpe resistente bakterier.

Følg Videnskab

Resistente bakterier er et voksende problem i hele verden, og vi er langsomt ved at løbe tør for effektiv antibiotika.

Men nu har et britisk forskerhold opdaget en helt ny måde at lave ny antibiotika, og det skete faktisk lidt tilfældigt, da de ledte efter midler mod kræft. Det skriver medicalxpress.com ifølge Videnskab.dk: http://videnskab.dk/krop-sundhed/forskere-opfinder-ny-billig-maade-at-udvikle-antibiotika-paa

'Lidt ligesom Alexander Fleming (lægen, der opdagede penicillin, red.), ledte vi ikke efter antibiotika, men i stedet efter nye kemiske forbindelser, der måske vil være effektive mod kræftstamceller,' fortæller Michael P. Lisanti, der er formand ved afdelingen for Translational Medicine på University of Salford, til medicalxpress.com ifølge Videnskab.dk.

Forskerne saboterer kræftens kraftværk

Forskergruppen er specialiseret i kræftstamceller og særligt metoder til at bremse energiproduktionen i cellers mitokondrier, der også kaldes cellernes ’kræftværker’.

Men pludselig indså de, at denne metode i princippet også burde kunne slå bakterier ihjel.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere afspiller film i levende bakterier for første gang

 

'Mitokondrier og bakterier har meget til fælles. Vi begyndte at tænke, at hvis vi fandt en forbindelse, der standsede mitokondrierne, så ville den også kunne dræbe bakterier. Så de nye anti-kræft-stoffer burde også være potentielle antibiotika,' siger Michael P. Lisanti til medicalxpress.com ifølge Videnskab.dk.

Virker formentlig også mod resistente bakterier

I et nyt studie har holdet fundet frem til 10 kemiske forbindelser, der kan forpurre mitokondriernes evne til at få kræft til at vokse.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan spotter du en løgn

De 10 kemiske forbindelser viste sig at hæmme et bredt udsnit af fem af de mest udbredte bakterier, inklusiv streptokokker, E. coli og MRSA-bakterier.

Det afgørende ved metoden er, at den ikke burde være påvirket af, om bakterierne i forvejen har udviklet resistens over for antibiotika.

'Vi har ved et tilfælde opfundet en ny strategi til at identificere og designe nye antibiotika, der retter sig mod resistente bakterier,' siger Michael P. Lisanti til medicalxpress.com ifølge Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Studie fastslår: Så meget forlænger kost livet

Hvad er mest usundt: Stoffer, alkohol eller cigaretter

Bavianernes sexchikane giver pote hos hunnerne

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.