Påhængsmotor skal få sløve sædceller i mål

Sædceller kan i fremtiden måske få hjælp af en påhængsmotor, hvis de er dårlige svømmere. Metoden vil kunne hjælpe barnløse par.

Følg Videnskab

Par, som lider af barnløshed, fordi mandens sædceller ikke er gode nok svømmere, kan i fremtiden måske få hjælp fra mikroskopiske motorer, som kobles på halerne af de enkelte sædceller og fragter dem direkte til ægget.

Metoden, som endnu er i sit spædeste stadie, kan vise sig at give par mulighed for, at befrugtningen kan ske, uden at ægget tages ud. Det oplyser American Chemical Society ifølge Videnskab.dk, hvor du kan se en video med påhængsmotoren.
Læs også

Der findes en række forskellige metoder til at hjælpe par, som har svært ved at blive gravide, og hvor mandens sædceller har svært ved at nå frem til ægget og dermed til befrugtningen. De fleste kunstige befrugtninger sker i dag via almindelig reagensglasteknik (In Vitro Fertilisering) eller mikroinsemination, hvor en enkelt sædcelle indføres direkte i ægget.

Læs også på Videnskab.dk: Er sæd en god rynkecreme?
 

Det er forskere fra IFW-instituttet i Dresden i Tyskland, som i øjeblikket udvikler metoden. Motoren består af en mikroskopisk skrue, som bruger roterende magnetiske felter til at styre retningen på sædcellen. Motoren leverer så sædcellen til ægget og stopper først sit arbejde, når sædcellen rammer ægget. Indtil videre er metoden kun blevet prøvet i petriskåle.

- Det lykkedes os at fange, transportere og frisætte enkelte levende, ubevægelige sædceller i væskekanaler, der muliggør efterligning af fysiologiske forhold,-  skriver forskerne i studiet, som er publiceret i tidsskriftet Nano Letters.

Læs også på Videnskab.dk: Sæd påvirker muligvis kvinders hjerne
 

- Selvom der stadig er udfordringer forbundet med denne metode, mener vi, at metodens potentiale er blevet bevist med vores resultater,-  skriver de.

En af disse udfordringer er, at de små motorer af og til ikke vil slippe sædcellen, når den rammer ægget.

Læs også på Videnskab.dk: Fedme kan gemme sig i mandens sæd
 

Forskerne forklarer i studiet, at nok synes metoden lovende, men at der også er brug for bedre billede- og videoteknikker, så lægerne bedre vil kunne følge og styre sædcellerne i deres rejse mod ægget.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Maskuline mænd har dårlig sæd
Læs også

D-vitamin giver sædcellerne fart på
 

Hypotese: Sådan kan dine tarmbakterier gøre dig ekstra tyk
 

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller