Pingviner laver elskovsrede af bæ

Sne og is er ingen forhindring for pingviner, når de vil yngle og lægge æg. De bruger deres egen afføring til at smelte isen, så elskovsreden kan blive dejligt lun, viser stort forskningsprojekt

Foto: AP/Jerome Maison
Foto: AP/Jerome Maison

Hvordan den ideelle elskovsrede tager sig ud, må være et spørgsmål om personlig stil. Heldigvis.

For de fleste af os mennesker ville nok have svært ved at komme i den rigtige stemning, hvis vi gjorde, som pingvinerne gør.

Nye analyser af en stor mængde billeder viser nemlig, at pingvinerne i ynglesæsonen samles i store grupper, hvor de, ved hjælp af deres afføring, smelter is og sne væk fra de klippefyldte ynglesteder for at sørge for en bedre temperatur til deres æg. Det skriver Sciencemag.org ifølge Videnskab.dk.

Se en video af pingvinernes mærkværdige adfærd på Videnskab.dk
 

Pingvinernes adfærdsmønstre er blevet undersøgt over længere tid gennem forskningsprojekt 'The Penguin Watch', hvor 1,5 millioner frivillige er engagerede. University of Oxford står bag projektet, der ved hjælp af billeder kortlægger dyrenes adfærd.

En forklaring på, hvorfor det lige netop er afføring, pingvinerne gør brug af, kan være, at den mørke farve hurtigere absorberer Solens varme end den hvide sne, og at den derfor kan være med til at fremskynde smelteprocessen.

I sidste ende giver det mere favorable temperaturer, når æggene skal lægges og passes.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor 'voldtager' sæler pingviner?
 

I løbet af det kommende år vil der under hele ynglesæsonen blive taget et billede hvert minut, hvilket svarer til yderligere en halv million billeder, som de frivillige i projektet skal hjælpe med at se igennem.

Forskerne bag projektet håber på, at billederne måske kan afsløre flere hemmeligheder, der kan gøre os endnu klogere på de mystiske pingviner.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Skal min afføring flyde eller synke til bunds?
 

Ser pingvinbæ fra rummet
 

Forskere: Fingre afslører længden på penis

4 kommentarer
Vis kommentarer