Professor: Drop straffe til dopede atleter

Vores nuværende dopingpolitik er »dobbeltmoralsk« og baseret på spekulationer, mener professor i filosofi og medlem af Etisk Råd

Det er blevet et mantra, at doping er umoralsk og bør straffes med udelukkelse, bøder og fratagelse af præmier og rekorder.

Men vi skal stoppe med at straffe voksne individer, der på et velinformeret grundlag og indenfor visse sikkerhedsgrænser ønsker at forbedre deres præstationer ved at anvende doping.

Det skriver Thomas Søbirk Petersen, professor (MSO) ved Institut for kommunikation og Humanistisk Videnskab, Roskilde Universitet, i en artikel på Videnskab.dk.

Thomas Søbirk Petersen, der også er medlem af Etisk Råd, påpeger blandt andet, at det er dobbeltmoralsk at mene, at doping bør være strafbart, fordi det kan være sundhedsskadeligt, men samtidigt mene, at sport, der også kan være sundhedsskadeligt, ikke bør være strafbart.

Her nævner han, at motorsport, amerikansk fodbold, ridning, cykling og bjergbestigning kræver hvert år flere dødsfald, uden at folk af den grund ønsker at gøre det strafbart at deltage i disse sportsgrene.

Læs også på Videnskab.dk: Hvordan finder man 0,00000000005 gram doping?

Dertil kommer, at selvom både alkohol og tobak forårsager tusinder af dødsfald hvert år, alene i Danmark – ja, så er det tilladt.

- Hvorfor så forbyde voksne atleter at anvende medikamenter? skriver Thomas Søbirk Petersen i artiklen på Videnskab.dk.

- Hvis du mener, at alkohol og rygning ikke bør være strafbart (selv om det er årsag til ca. 10.000 dødsfald om året i Danmark), er det vanskeligt at få øje på, hvorfor doping så skal være strafbart, fordi det kan være sundhedsskadeligt, skriver han.

Ingen nuanceret dopingdebat i Danmark
I sin nye bog ’Fri Doping: Et forsvar for en ny doping politik’ har Thomas Søbirk Petersen forsøgt at forstå den dopingpolitik, vi har i dag.

- Jeg begyndte derfor at opstøve alle de argumenter, som konkluderer, at doping bør være strafbart. Og jeg fandt til min store undren ud af, at alle argumenterne enten var dobbeltmoralske, baserede sig på spekulativ ønsketænkning eller hvilede på uklare begreber, skriver Thomas Søbirk Petersen.

Ifølge ham tør de idrætsmedicinere, der ved noget om doping, og de atleter, der har prøvet doping på egen krop, ikke udtale sig kritisk om de regler, vi har.

- Og det kan jeg godt forstå. Tænk, hvis for eksempel Rolf Sørensen udtalte sig positivt om doping – ’Det var super fedt, og det er slet ikke sundhedsskadeligt, hvis man får hjælp fra en læge – tværtimod’. Så ville han næppe beholde sit job som tv-kommentator.

Læs også på Videnskab.dk: Myte-drab: Protein efter træning får ikke muskler til at vokse ekstra

Vi har brug for en ny dopingpolitik
Thomas Søbirk Petersen mener, at det er på tide at ændre kurs.

- Doping er kommet for at blive, skriver Thomas Søbirk Petersen, der foreslår, at betingelserne for en legalisering bør være, at:

  • Voksne individer, ved deres fulde fem, bør have adgang til doping under forudsætning af, at atleterne bliver informeret af en læge, kun kan købe doping ved en læge og løbende får sit helbred overvåget af en læge.
  • Der skal være nogle sikkerhedsværdier for, hvor meget af et medikament atleterne må anvende. Atleter skal derfor løbende testes, og de skal ikke have lov til at deltage i konkurrencer, hvis de er testet positive for at overskride sikkerhedsværdierne.

Læs også på Videnskab.dk: Træning, der fjerner fedtet

I artiklen på Videnskab.dk kommer Thomas Søbirk Petersen med mange flere argumenter mod at straffe doping.

For eksempel skriver han, at vi ikke skal være bange for, at legalisering af doping partout vil inspirere unge atleter til at bruge medicinske medikamenter.

- Unge mennesker gør ikke altid som deres idoler – se blot på tilskuerpladserne til fodboldkampe. Mange fans træner ikke nær så disciplineret og hårdt som deres idoler på banen, og få unge, der er vilde med for eksempel boksning og har set Mike Tyson bide et øre af Evanader Holyfield, har selv bidt øret af andre.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forskere: Nej! Du skal ikke være bange for gluten eller kaffe

Er sex-orgasmer sundere end onani?

Penisstørrelse: Er stor virkelig bedst?

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær