Aber og mennesker har en sjælden egenskab tilfælles: De er nemlig i stand til bevidst at planlægge frem i tiden.
Men nu har svenske forskere fra Lund Universitet opdaget, at også ravne kan finde ud af at planlægge frem i tiden, og det stiller nye spørgsmål ved ravnenes evolution.
Det skriver npr.org ifølge Videnskab.dk:
Ravne gemte værktøjet til senere
To forskere i zoologi fra Lund Universitet, har lavet en række eksperimenter, med ravne, der har skulle løse en række opgaver ved brug af værktøj og byttehandel - ting som de ikke er biologisk bestemt til at kunne mestre.
Læs mere på Videnskab.dk: Sådan spotter du en løgn
Forskerne trænede blandt andet fem ravne i at bruge en sten som et værktøj, der kunne bruges til at åbne en æske med hundemad, hvis ravnene førte stenen ned gennem et lille rør.
Ravnene skulle herefter vælge det rigtige værktøj mellem en række af objekter og gemme det i et bestemt tidsrum, inden de skulle bruge det til at åbne æsken.
Ravnene planlagde 17 timer frem
Eksperimentet bød blandt andet på en udfordring, hvor der gik 15 minutter mellem at ravnene havde valgt et værktøj til, at de blev præsenteret for opgaven med æsken, der skulle åbnes.
Læs mere på Videnskab.dk: Vildt: Kinesere teleporterer fra Jorden til rummet
Her havde ravnene en succesrate på 86 procent. Forskerne lavede herefter et lignende eksperiment, hvor tiden mellem de to opgaver var strakt til 17 timer. Her var ravnenes succesrate helt oppe på 88 procent.
Ravnene blev også trænet i at kunne bruge en særlig polet til at handle med mennesker om mad. Herefter fik de valget imellem en polet, der først kunne bruges senere, eller en godbid, de kunne spise med det samme.
Ravne fravalgte den hurtige gevinst
'Selvom om ravnene vidste, at de først kunne handle dagen efter, valgte de poletterne, så snart de fik dem tilbudt,' skriver forskerne fra Lund Universitet i deres artikel.
Læs mere på Videnskab.dk: Derfor er kvinder mere bange for smerte end mænd
På den måde fravalgte ravnene den føde, som de umiddelbart var stillet til udsigt, fordi de vidste, at der var mere og bedre føde i vente gennem poletterne, mener forskerne.
'For at planlægge frem i tiden, har man brug for en række forskellige færdigheder, der skal kunne fungere i samspil med hinanden. Det er interessant, hvordan både kragefugle og aber besidder disse evner, når de er så langt fra hinanden evolutionært,' siger Can Kabadayi, der er en af forskerne bag studiet til npr.org ifølge Videnskab.dk.
Andre artikler på Videnskab.dk