Annonce:
Annonce:

Rekordopvasker: Renser tallerkener på 25 sekunder

Er du træt af høje elpriser - og er du utålmodig? Så er prototypen på næste generation af opvaskere nok lige noget for dig

Arkivfoto: Torben Klint
Arkivfoto: Torben Klint
Annonce:
Følg Videnskab

Synes du, at elregningerne er lidt pebrede for tiden, så er en prototype på næste generation af opvaskere med dampkogning af snavs og bakterier nok lige noget for dig. 

For tyske forskere bag en endnu ikke bygget opvaskemaskine har testet sig frem til, at en traditionelt udseende opvasker med høje damp-temperaturer og kan gøre tallerkerner under tryk rene på under 25 sekunder modsat en drøj omgang på både timer og minutter.

Det skriver Illustreret Videnskab.

I en undersøgelse publiceret hos det peer-reviewede forskningstidsskrift Physics of Fluids beskriver forskerne, at opfindelsen med kemikaliefri opvask i en ruf har et stort potentiale for restauranter, hospitaler og hoteller - og i husholdninger, kunne man tilføje. 

Annonce:

Du skal dog ikke forvente, at tallerken-dampkogeren står under juletræet i år - eller til næste år. For indtil videre er maskinen kun udviklet i en computermodel. 

Læs også: Mysterium om 500 mio. år gammelt væsen uden anus er løst

Til gengæld har forskerne fra tekniske universiteter i henholdsvis München og Dortmund simuleret og løst udfordringer med strøm-, vand- og sæbeforbrug i ét hug. 

Den digitale prototype afslører blandt andet, at fremtidens opvaskemaskine skal bygges som en boks med solide sidevægge og topåbning samt have en damp-dyse installeret i bunden. 

Når en tallerken ligger henover dysen og under et tryk på 10 bar - det svarer til trykket 100 meter under vand - og bliver opvarmet til 180 grader fra den hurtigtpumpende dyse, så forsvinder snavs og bakterier i 99 procent af tilfældene.

I den tyske lyn-opvaskemaskine kommer dampen i høj fart og er overophedet, hvilket betyder, at det er damp, som bliver varmet op over fordampningspunktet for at dræbe bakterier. Arkivfoto: Getty Images
I den tyske lyn-opvaskemaskine kommer dampen i høj fart og er overophedet, hvilket betyder, at det er damp, som bliver varmet op over fordampningspunktet for at dræbe bakterier. Arkivfoto: Getty Images
 

Til sammenligning har slovenske forskere tidligere påvist, at der er bakterier i 100 procent af alle brugte opvaskemaskiner. 

Annonce:

I den tyske lyn-opvaskemaskine kommer dampen i højt fart og er overophedet, hvilket betyder, at det er damp, som bliver varmet op over fordampningspunktet for at dræbe bakterier.

Dampens høje fart afføder også chokbølger inde i den digitale opvaskemaskine, så bølgerne interagerer med den overophedede damp. 

Det får den overophede damp til at frigive sine latente varme, hvilket igen forøger rensningseffekten. 

Med simuleringsdata kan forskerne hele tiden optimere designet af den virkelige 3D-udformning af opvaskemaskinen, når den skal bygges. 

Læs også: Gammel Formel 1-gåde er løst

Indtil videre er der simuleret opvask af én tallerken, hvor skidtet forsvinder på under 25 sekunder i det, forskerne kalder næste generation af opvaskemaskiner.

De nævner samtidig, at designet kan optimeres med flere dampdyser, så du om nogle år kan have en hel tallerkenrække vasket og desinficeret på et halvt minuts tid.

Annonce:

Kan du ikke nøjes med en hurtig damp-opvaskemaskine, så har tech-universitetet MIT og selskaber som Dyson og Samsung i de seneste år udviklet forskellige robotter til at hjælpe dig med opvasken - og en hel række andre opgaver i huset.

Læs artiklen i sin helhed her.

Brænder du efter at dyrke motion, men har travlt som bare..? Her den bedste træning på fem minutter.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: