Rigmand satser alt i aften: - Det er sgu meget godt tænkt

SpaceX' nye raket bliver den største hidtil og kan revolutionere rumfart

Indtil videre lyser alle lamper grønt for en affyring af Falcon Heavy klokken 19.30 senere tirsdag. Se en animation af opsendingen her (Video: SpaceX)

Se affyringen live på Ekstra Bladet tirsdag aften

Når virksomheden SpaceX omkring klokken 19.30 tirsdag aften sender sin Falcon Heavy-raket mod stjernerne, bliver der skrevet rumhistorie.

Normalt når man afprøver nye raketter, sender man noget tungt af sted. For eksempel har NASA sendt vand eller betonklodser, som skal simulere en satellit eller andet materiel i toppen af tårnet. Ejeren af SpaceX, Elon Musk, har været uortodoks og valgt at sende sin Tesla Roadster ud i universet.

I Teslaen vil der være en mannequin, der heder Starman, og anlægget vil spille David Bowies udødelige klassiker Space Oddity. Som om det ikke var nok, vil der i handskerummet ligge en udgave af kultklassikeren 'Hitchhikers guide to the galaxy.'

Der er penge i det
SpaceX kan vende op og ned på vores opfattelse af rumfart med denne opsendelse. Det er et privat selskab, og har derfor en anden tilgang til rumfart, end de klassiske statsfinansierede rumprogrammer. Det forklarer direktør ved DTU SPACE, Kristian Pedersen.

- Opsendelsen er vigtig, fordi det er første gang, en privat virksomhed sender en så stor raket op. Det, at SpaceX sender sådan en raket op, starter et nyt kapitel i rumfartens historie. Elon Musk er forretningsmand. Han gør det ikke bare for sjov. Han gør det, fordi han ser forretningsmuligheder, siger Kristian Pedersen til Ekstra Bladet.

Og der må siges at være forretning i det. Hvis man vil hyre SpaceX til at sende noget eller nogen ud i rummet med Falcon Heavy-raketten, så koster det 540.170.100 kroner. Der dog ingen, der har villet sende noget med i første omgang. Det kan nemlig være risikabelt.

- De kunder, der vil have sendt en satellit op i rummet, vil typisk ikke gøre det med en helt ny raket. Der vil man gerne lige se, at den virker først. Det er derfor, at Elon Musk, i stedet for at sende en eller anden dum klods op, bruger det at sende en af sine biler op som gimmick. Det er sgu meget godt tænkt, sådan rent PR-mæssigt, siger direktøren fra DTU SPACE.

(artiklen fortsætter under billedet)

Falcon Heavy raketten ved Cape Canaveral, Florida, USA FOTO: SpaceX via AP
Falcon Heavy raketten ved Cape Canaveral, Florida, USA FOTO: SpaceX via AP
 

Risiko for katastrofe og chance for storhed
Eftersom det er første gang, at Falcon Heavy-raketten skal ud og flyve, så er der meget, der kan gå galt. Raketten har i alt 27 mindre motorer, der er sat sammen i tre større grupper. Falcon Heavy vejer 1.420.788 kg, er 70 meter høj, og kan løfte hvad der svarer til en Boeing 737 med passagerer og bagage. Men størrelsen af raketten kan ifølge Kristian Pedersen vise sig at blive et problem.

- Raketten er bygget op af en masse små motorer, og det giver en mere kompleks raket. Det vil give en større risiko for, at et eller andet fejler, i og med der er flere dele. En førstegangsopsendelse kan være 'risky business', og det er gået galt før, siger han.

Men i forhold til hvad der er at tabe, er der endnu mere at vinde.

- Den her nye raket vil åbne nogle muligheder, hvis det er noget, de kan gøre på jævnlig basis. Hvis man vil lave en månebase eller sende turister ud i rummet for eksempel. Hvis det her åbner for et rumkapløb private firmaer imellem, så vil det revolutionere rumfarten, siger han.

Falcon 9 raket klar til affyring ved Cape Canaveral. FOTO: Terry Renna, AP
Falcon 9 raket klar til affyring ved Cape Canaveral. FOTO: Terry Renna, AP
 

Der bliver skrevet historie
Indtil videre lyser alle lamper grønt for en affyring af Falcon Heavy klokken 19.30 senere tirsdag. Kristian Pedersen ser frem til den store begivenhed og betydningen af den for SpaceX som firma.

- Det er på højde med, da SpaceX sendte deres første raket op. Det var banebrydende, at et privat foretagende kunne sende en raket op i den størrelsesorden. Og der er næsten lige så meget på spil for SpaceX nu, som da de sendte deres første raket op, siger direktøren.

Ejeren af SpaceX, Elon Musk, er dog alligevel forsigtig med at fejre begivenheden for tidligt.

 

Du kan se opsendelsen af Falcon Heavy live på Ekstra Bladet klokken 19.30

Se også: Falcon Heavy er klar: SpaceX fastsætter første affyring til 6. februar

Se også: SpaceX Dragon-kapsel er tilbage fra den internationale rumstation

140 kommentarer
Vis kommentarer