Rigtig stenaldermad indeholdt muligvis brød

Ifølge stenalderkosten bør vi undgå brød, blandt andet fordi det ikke var en del af vores naturlige kost i stenalderen. Men nu tyder forskningen på, at vi faktisk har spist brød dengang

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)
Følg Videnskab

Korn og brød er forbudte fødevarer i den populære stenalderkost.

Men nu viser et nyt studie, at stenaldermennesker fra Centraleuropa faktisk spiste hvede, byg og hirse mindst 400 år tidligere end man hidtil har troet. Det skriver nbcnews.com, ifølge Videnskab.dk.

Studiet er publiceret i tidsskriftet PNAS.

Forskerne kom frem til resultaterne ved at undersøge plakken på tænderne af syv 8.600 år gamle skeletter, der blev fundet i Serbien.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere barberer bizar penis

I tandplakken fandt de små stykker korn, der lignede hvedesorten enkorn, rød hvede, byg og hirse utrolig meget. De fandt også tegn på stivelsesholdig materiale fra ærter eller bønner.

- Vi udleder, at ’eksotiske’ landbrugsplanter fra den yngre stenalder blev introduceret til Sydeuropa næsten et halvt årtusinde tidligere end hidtil antaget gennem netværk, der muliggjorde udvekslinger mellem stenalder-jægere og tidlige landmænd fundet langs den ægæiske kyst af Tyrkiet, skriver Emanuela Cristiani fra University of Cambridge i Storbritannien og kollegaer i studiet.

Læs også hos Videnskab.dk: Er cola godt mod dårlig mave?

De syv skeletter fra Balkan med kornsorterne i tandplakken peger altså på, at man spiste korn hele 400 år før man indtil nu havde fundet de første tegn på landbrug.

Forskningen indikerer, at kornsorterne blev introduceret til Balkan-landene omkring år 6.200 f.v.t. som en del af den ’pakke’, der også inkluderede landbrugsdyr og artefakter.

Der blev også fundet andre tegn på, at mennesker fra stenalderen spiste forarbejdede fødevarer, som ellers er forbudte i den nutidige palæo-bølge.

Nogle af skeletterne havde nemlig mistet deres tænder tidligt i livet, hvilket kan indikere en stivelsesholdig, sød kost.

Du kan læse mange flere spændende historier på Videnskab.dk:

Forskere: Fingre afslører længden på penis

Hash giver varige skader i hjernen

Cola, kaffe eller energidrik - hvad virker bedst?

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.