Ro på: Du bliver ikke dummere af cannabis

Et studie af tvillinger afslører, at teenagere ikke får lavere IQ af at bruge cannabis.

(Arkivfoto: AP)
(Arkivfoto: AP)
Følg Videnskab

De cirka 10 procent af danske unge, der bruger cannabis hver måned, kan ånde lettet op, antyder et nyt studie. Det skriver Videnskab.dk.

Amerikanske forskere har sammenlignet ændringer i IQ hos tvillingepar i teenagealderen, hvor den ene tvilling brugte marihuana, mens den anden holdt sig fra rusmidlet i 10 år.

Forskerne kunne ikke finde nogen sammenhæng mellem brug af cannabis og lavere IQ, efter at de havde justeret for sociale og miljømæssige faktorer. Studiet, der bliver publiceret i tidsskriftet PNAS, kommer blot en måned efter, at et britisk studie kom frem til samme konklusion.

- Det er en god artikel. Jeg synes, at det ser rimelig solidt ud,-  siger Mads Uffe Pedersen, der er professor på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet. Han forsker selv i cannabismisbrug, men han har ikke været involveret i det nye studie.

Læs mere på Videnskab.dk: Er det farligt at ryge hash?

Det nye forskningsresultat betyder dog ikke, at de unge bare kan ryge løs uden at få problemer med intelligensen, forklarer han.

- Isoleret kan man ikke se, at brug af cannabis skulle betyde noget for IQ-udviklingen. Men sammen med en hel masse andre faktorer, herunder familie- og skolemæssige problemer, kan cannabis måske forstærke en uheldig udvikling, der kan betyde, at de falder i IQ,-  siger Mads Uffe Pedersen.

Nyt studie rammer ned i betændt debat
Konklusionerne i de nye studier rammer ned i en ophedet og årelang debat om, hvorvidt brug af cannabis skader teenageres hjerner.

Mange af de tidligere studier, der har koblet marihuana til hukommelsestab eller lav IQ, har blot undersøgt et enkelt øjebliksbillede, hvilket gør det umuligt at sige, om det var brugen af stoffer eller de dårlige kognitive præstationer, der kom først, fortæller hovedforfatter på det nye studie Nicholas Jackson fra University of Southern California i Los Angeles.

 - Det er det klassiske ’hønen eller ægget’-scenarie, - siger Nicholas Jackson til Sciencemag.org.

Derfor er forskere begyndt at følge store grupper af teenagere over længere tid. Et stort og meget dominerende studie på området blev udført i New Zealand i 2012, hvor forskere kom frem til, at hash giver varige skader i hjernen. Men studiet fra New Zealand er blevet kritiseret for ikke at kontrollere godt nok for andre mulige forklaringer, såsom problemer i skolen eller familien.

Cannabisbrugere blev dummere, men det skyldes andre faktorer
Det nye amerikanske studie forsøger at tage højde for disse faktorer ved at studere tvillinger, der deler gener og opvækst. Forskerne analyserede resultater af to forskellige amerikanske tvillingestudier, hvor henholdsvis 789 og 2.277 tvillingepar deltog.

Tvillingerne gennemgik en række intelligenstest på to tidspunkter: Da de var 9 til 12 år gamle, og igen da de var 17 til 20 år gamle. Tvillingerne indrapporterede selv deres marihuanaforbrug, og desuden blev der indsamlet information om genetik, familiebaggrund, socioøkonomisk status og brug af andre rusmidler.

Læs mere på Videnskab.dk: Dansk rapport: Her er konsekvenserne af hashrygning

Over den cirka 10 år lange periode faldt IQ’en hos brugere af marihuana gennemsnitligt med omkring fire point. Men deres søskende, der ikke tog stoffer, havde et fald i IQ i samme omfang.

Det antyder, at der var noget andet end potrygning i tvillingernes liv, der gjorde dem mindre mentalt skarpe.

 - Det er snarere andre faktorer, der spiller ind, lige fra familieopvækst eller at de stopper med at være interesserede i skolen,-  siger Mads Uffe Pedersen.

Brug af cannabis kan dog have andre konsekvenser for unge. En dansk gennemgang af forskningen på området viser, at et stort forbrug af cannabis hænger sammen med forøget fravær fra skole og arbejde, kort uddannelsesniveau, konflikter i det sociale netværk, lettere adgang til hårdere stoffer, og jo mere man ryger, desto større er risikoen for at få en psykose.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Må jeg springe morgenmaden over?
 

Går dyr på toilettet, når de er i vinterhi?
 

Utro kvinder får kortere knald

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time