Rumlasere kan frelse mennesker fra katastrofer

Satellitter skal kommunikere med Jorden ved hjælp af laser, og det kan redde menneskeliv. Samtidig gør laserne vejrudsigten mere præcis

Satellitter i lavt kredsløb om Jorden kan nu bruge laser til at sende data til geostationære EDRS-satellitter, der hurtigt kan sende den videre til Jorden. (Illustration: ESA)
Satellitter i lavt kredsløb om Jorden kan nu bruge laser til at sende data til geostationære EDRS-satellitter, der hurtigt kan sende den videre til Jorden. (Illustration: ESA)

Den europæiske satellit EDRS-A er kommet i kredsløb om Jorden, og dermed er startskuddet givet for et nyt, superhurtigt kommunikationssystem, der bruger laserstråler til at overføre data mellem satellitter. Det skriver Videnskab.dk.

EDRS står for European Data Relay System, og når det for alvor tages i brug, kommer der fuld fart på dataoverførslen.

Med laserteknologien kan satellitter i lavt kredsløb få en langt mere effektiv forbindelse til Jorden. Data fra satellitterne vil altid kunne sendes ned med en hastighed på op til 1,8 gigabit i sekundet, så detaljerede billeder fra en satellit kan fremover nå frem på få minutter, hvor det i dag kan tage timer.

- Jo hurtigere, du kan få fat i informationen, desto bedre er det selvfølgelig, lyder det fra Per Knudsen, der er professor og leder afdelingen for geodæsi på Institut for rumforskning og rumteknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU Space).

- Nu er leveringstiden et par timer, men hvis man kan få den endnu længere ned, forhøjer det værdien af de data, satellitten leverer.

Læs mere på Videnskab.dk: Liv i rummet: Hvad skal der til for at få kontakt?

Hurtigt overblik over katastrofer
I tilfælde af en naturkatastrofe som for eksempel et jordskælv eller en tsunami er det vigtigt, at redningsstyrkerne hurtigt får overblik over situationen, og her kan billeder fra satellitter være uhyre nyttige. Derfor kan det nye satellitsystem være med til at redde liv.

Også på miljøområdet kan EDRS-systemet vise sig uundværligt. For eksempel vil myndighederne kunne opdage en olieplet på havet, før den har nået at sprede sig alt for meget.  Billeder fra satellitter, der bruges til miljøovervågning, kan nemlig komme hurtigere frem.

Lavtgående vejrsatellitter kan også komme af med data i en fart, så det eksempelvis bliver lettere at følge, hvordan et stormvejr udvikler sig minut for minut.

Læs mere på Videnskab.dk: LISA Pathfinder: Nu sendes 4 kilo guld og platin 1.500.000 kilometer ud i rummet

Laser kan sende over afstande på 45.000 kilometer
Normalt sender satellitterne i lavt kredsløb kun data hjem, når de bevæger sig ind over en modtagestation. Men satellitterne farer så hurtigt rundt, at der kun er radioforbindelse i 10 minutters tid ad gangen for hvert kredsløb, der varer halvanden times tid.

Selv med flere modtagestationer fordelt rundt omkring på kloden er der altså lange pauser i datatransmissionen, som det er i dag. Men det vil EDRS ændre på. I stedet for at sende data ned til Jorden over en radioforbindelse skal de lavtgående satellitter, der typisk kredser rundt i en højde på 600 til 900 kilometer, nemlig sende signaler opad til geostationære satellitter ved hjælp af laser over afstande på op til 45.000 kilometer.

Fra de geostationære satellitter, der kredser i en bane 36.000 kilometer oppe og altid er over det samme sted på Jorden, kan data hele tiden sendes hjem, præcis som man hele tiden kan fange fjernsynssignalet fra en tv-satellit. Så selv om de mange data tager en ordentlig omvej, kommer de hurtigere frem og kan næsten modtages i realtid.

Systemet bliver først rigtig godt, når flere EDRS-satellitter kommer til, og den næste opsendes da også allerede til næste år.

Læs om, at rumlasere også kan ende med at koste mennesker livet, på Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvordan spinder katte – og hvorfor?

Forskere: Skizofreni bør afskaffes som diagnose

Kender du det: D14 HJ9R49 9R G9413L!