Annonce:
Annonce:

Rumskib tæt på at dø: Nu satser forskerne alt

Cassini-rumskibet blev sendt af sted for næsten 20 år siden, og nu er det ved at være tid til at sige farvel, inden det brager ind i Saturn

Cassini kan efter 20 år i rummet snart ikke rejse mere, og derfor satser forskerne alt for at få det sidste ud af missionen. Foto: Nasa via AP
Cassini kan efter 20 år i rummet snart ikke rejse mere, og derfor satser forskerne alt for at få det sidste ud af missionen. Foto: Nasa via AP
Annonce:
Følg Videnskab

Rumskibet Cassini blev sendt fra jorden for næsten 20 år siden, og i 2004 nåede det endeligt sit mål: Saturns ringe.

Utroligt nok har det rumskibet i alle de år drønet rundt og rundt for at opsamle data, men nu er det ved at være slut. Cassini har ikke mere brændstof, og 15. september lader forskerne rumskibet dø.

Derfor har de også sat en voldsom slutspurt ind for at trække så meget som muligt ud af den lille fætter, mens det stadig er muligt. Det fortæller Nasa om på en stor temaside om fartøjet.

Den store finale
Forskerne har flere gange på den lange mission næsten gået i svime over Cassinis vilde fund. Det er blandt andet blevet til en opdagelse af en af Saturns måner, som man ikke vidste eksisterede.

Annonce:

Derudover har det lille rumskib fået billeder af geysere på Enceladus, der også er en af Saturns måner. I det hele taget har missionen været så givende, at man har forlænget den.

Men nu er det altså ved at være slut, og forskerne hos Nasa har derfor sat den helt store finale i gang.

Den store satsning går ud på, at Cassini her hen over sommeren skal flyve mellem planeten og dens ringe ikke mindre end 22 gange.

Indtil videre har fartøjet taget den farlige rejse 14 gange, og hver gang holder man vejret, fordi selv det mindste sammenstød med de små sten i Saturns ringe kan være fatalt.

Målet er, at de tætte flyvninger skal give billeder af Saturn fra vinkler, som man aldrig før har kunnet nærme sig.

Nu er det ved at være slut
15. september er Cassini-æraen slut, og Nasa vil lade fartøjet dø. Det har ikke mere brændstof, og uden mad og drikke duer helten som bekendt ikke.

Annonce:

Forskerne har ellers af flere omgange brugt tyngdekraften fra især månen Titan til at få Cassini til at svinge rundt uden brug af for meget brændstof. På den måde har man kunne opspare energi til den forlængede mission.

Nu går den dog ikke længere, og medmindre de tætte flyvninger går galt før tid, vil man lidt over middag midt i september lade Cassini drøne mod Saturn, indtil man mister forbindelsen.

Er man lidt nørdet eller bare interesseret, kan man ved at klikke her se en flot tidslinje, som Nasa har lavet, over hele Cassini-missionen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: