Russerne vil bombe asteroide med atomvåben

Dansk astrofysiker fortæller dog, at det ikke ville være smart at ødelægge den store asteroide, som kan komme meget tæt på jorden i 2036

Billedet her er en grafisk fortolkning af, hvordan asteroiden ser ud. I baggrunden har vi jorden (Foto: Picture Press)
Billedet her er en grafisk fortolkning af, hvordan asteroiden ser ud. I baggrunden har vi jorden (Foto: Picture Press)

Tankerne ledes næsten hen på en hård Bruce Willis, der sammen med sit hold af orange-uniformerede medhjælpere sendes ud i rummet for at redde jorden fra en stor asteroide, der har kollisionskurs mod vores blå planet.

Russernes metode til i virkeligheden at forhindre asteroide-kaos er dog ikke helt det samme, som man kan se i Armageddon. Tværtimod arbejder de på at finde en løsning til, hvordan man kan sende atomvåben langt nok ud i rummet til at forhindre, at store asteroider vil ramme jorden i fremtiden.

- Egentlig må man ifølge internationale konventioner slet ikke sende atomvåben ud i rummet, men flere argumenterer for, at det ville være for det bedste i forhold til, hvis man faktisk kan se, at asteroiden ville komme lidt for tæt på os, siger astrofysiker og chefkonsulent hos DTU Space, Michael Linden-Vørnle, til Ekstra Bladet.

Indtil januar 2013, mente forskere, at der var en 2,7 procents risiko for, at en asteroide på størrelse med tre og en halv fodboldbaner ville ramme jorden i 2036. Den forudsigelse manede NASA dog til jorden for tre år siden, da forskere fra NASA's program for nær-jord objekter indsamlede ny data, der udelukkede muligheden for en kollision.

Mystisk raket fra Rusland: Nedfald kan ramme dansk luftrum

Kan forårsage store skader
NASA's forudsigelser har dog ikke fået russerne til at sidde på hænderne i forhold til eventuelt at skyde våben efter det store objekt.

Asteroiden, der er tale om, er den såkaldte Apophis, som blev opdaget for 12 år siden.

- Når der er tale om en asteroide på den her størrelse - nogle hundrede meter - så kan den gøre stor skade. Vi så i februar 2013, at et lille objekt på omkring 20 meter eksploderede i luften over en mindre russisk by, og det gav store skader. Så et objekt på over 100 meter ville forårsage meget store skader, alt efter hvor det ville lande, siger Michael Linden-Vørnle.

Astrofysikeren forklarer, at man skal have fat i asteroider på omkring 10 kilometer, hvis de skal kunne dræbe alt liv. Hvis Apophis i 2036 mod forventning lander i Sibirien, ville der ikke ske det store.

- Omvendt ville det gøre store skader i et tætbebygget område, hvor mange kan omkomme, siger Michael Linden-Vørnle.

Forbløffede forskere: Ingen kan forklare mystiske stjerneskygger

Tusindvis af stykker
Russerne mener, at de på nuværende tidspunkt ville kunne skyde på objekter, der maksimalt er 50 meter i diameter. Derfor skal der lige udvikles noget mere, inden man er helt klar til de store asteroider.

- Det ville dog ikke være smart at smadre objektet, for så kan de mange små stykker også skabe ødelæggelser, siger astrofysiker Michael Linden-Vørnle.

I stedet mener han, at man skal skubbe lidt til den.

- For på den måde at få objektet ud af sin bane, så asteroiden over tid kan bevæge sig betydeligt væk fra jorden. Det store spørgsmål er så, om det kan styres. Ved våbenbrug kan man ikke kontrollere, hvad der sker efter eksplosionen, og derfor kan det være et sats, siger Michael Linden-Vørnle.

Russerne mener dog, at de har styr på det.

- Rent pragmatisk kan man også sige, at hvis der ikke er andre muligheder end at sende kernevåben ud i rummet, så kan man givetvis prøve det, siger astrofysikeren.

Michael Linden-Vørnle forklarer slutteligt, at en stor asteroide skal stoppes mange år, inden den ser ud til at ramme. Det er ikke noget, man skal gøre, mens den er tæt på, lyder det.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Så hvad laver vi i Guinea?