Rygere bliver sjældnere køresyge

Forskere har ved lidt af et tilfælde fundet ud af, at der er en sammenhæng mellem rygning og folks modstandskraft over for køre- og søsyge

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO
Følg Videnskab

Bruger du ventetiden på busholdepladsen til at få dig en cigaret? Læser du tit avisen undervejs på busturen?

Så er du måske bedre stillet end din ikke-rygende sidemand i bussen, når det kommer til transportsyge, bedre kendt som køre- og søsyge, viser et lidt overraskende resultat fra et nyt amerikansk studie, skriver Videnskab.dk.

Et forskerhold fra Californien i USA satte sig egentlig for at undersøge sammenhængen mellem genetik og transportsyge.

Efter at have testet over 80.000 personers DNA gav undersøgelsen dog et overraskende sideresultat: Resultaterne viste, at rygerne havde mindre risiko for at få køresyge og søsyge. Sammenhængen blev påvist under en undersøgelse af testpersonernes fænotyper, det vil sige egenskaber, som kan iagttages ved blandt andet måling og vejning.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan undgår du at blive køresyg

Forskerne, der kommer fra den private biotech-virksomhed 23andMe, kan dog ikke forklare den præcise årsag til sammenhængen mellem rygning og en højere tolerance for køresyge end andre.

Therese Ovesen, professor ved Institut for Klinisk Medicin - Øre-Næse-Hals på Aarhus Universitet har dog et bud på, hvad årsagen kunne være:

- Når man ryger, er der nogle receptorer i hjernen, der optager stoffet nikotin. Jeg forestiller mig, at disse receptorer befinder sig i samme område af hjernen som balancesystemet, som er det system, der bliver påvirket af transportsyge. Man kan ved at ryge derfor få blokeret området ved hjælp af nikotin, siger Therese Ovesen og fortsætter:

- Man kan sige, at rygning kan gøre dig immun over for balanceindtryk.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor bliver du køresyg

På Institut for Klinisk Medicin - Øre-Næse-Hals har de i nogle år diskuteret, hvor man skulle kigge efter en mulig årsag til transportsyge.

Tidligere har de ikke været helt klar over, præcist hvor i hjernen, man skulle kigge. Med de nye resultater kunne et bud, ifølge Therese Ovesen, være der, hvor nikotin-receptorerne også sidder.

Helt konkret forsøgte forskerne i studiet at finde sammenhængen ved at kigge efter gener, som kemisk så helt forkerte ud hos folk, der led af transportsyge, men som var normale hos folk, der havde en høj tolerance over for transportsyge.

'Forkerte gener' vil sige et muteret gen, der i dette tilfælde producerede proteiner i enten overflod eller ingen proteiner overhovedet. Dermed mente de, at det kunne give dem en idé om, hvilke af kroppens systemer, der blev påvirket, når folk blev transportsyge.

- Man kan sige, at forskerne har har været ude på en regulær fisketur. Forskerne har undersøgt et stort genetisk område og har indsnævret 35 genetiske regioner, der kan have en indflydelse på, hvordan og hvem, der oplever transportsyge. Det er et skridt i en meget spændende retning, da det er første skridt mod at finde en behandling i fremtiden, siger Therese Ovesen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Tag testen: Er du klog nok til universitetet?

Hvorfor væmmes vi ikke ved sex?

Smukke fotos: Se verden gennem mikroskop

Seneste nyt

Det er fuldstændig hat og brille

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.