Så farlige er sms'er under kørslen

Har du travlt med at sms'e eller råbe af de andre bilister, når du kører bil? Så skal du måske læse med. Ny forskning viser, at ni ud af ti ulykker skyldes, at føreren er uopmærksom, og vrede og følelsesudbrud tidobler risikoen for at køre galt

(Arkivfoto: Nanna Kreutzmann)
(Arkivfoto: Nanna Kreutzmann)

Hvad sker der egentlig, lige før en ulykke indtræffer? Det har amerikanske forskere forsøgt at finde svaret på, skriver Forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Forskerne gennemgik videooptagelser af sekunderne før 9.000 bilulykker. Læs også på Videnskab.dk:

Læser undrer sig efter oplevelse i Jylland: Hvad kan flyve og siger som en ged?

Ved at installere en række videokameraer i bilerne og ved at hente informationer fra bilernes systemer kunne forskerne måle alt fra chaufførens ansigtsudtryk, til hvor føreren af bilen rettede sin opmærksomhed samt fart og håndtering af rattet.

I næsten ni ud af ti ulykker gjorde føreren af bilen en fejl, var påvirket eller blev forstyrret af noget eller nogen i bilen. Det tredobler risikoen for ulykker, skriver Videnskab.dk.

Føreren kan være under indflydelse af alkohol, narkotika, træthed eller følelser, og selvfølgelig en masse andet, men det var altså, hvad forskerne fokuserede på i forbindelse med dette studie.

Synlige følelsesudbrud, som vrede eller gråd, giver ti gange så høj risiko. Men det havde kun en reel effekt i 0,2 procent af de køreture, der endte med eller uden uheld.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor hikker vi?

Videooptagelserne afslører, at chaufførerne foretog sig meget andet end at køre bil - også når det endte godt.
Halvdelen af tiden pillede de ved mobiltelefonen, talte med passagerne eller foretog sig andre ting, der flyttede deres opmærksomhed væk fra vejen.

En sådan uopmærksomhed fordobler risikoen for ulykker. Ulykkestal viser, at næsten syv ud af ti bilister var distraherede.

De opmærksomhedsforstyrrende faktorer, der øger risikoen mest, er at taste på en håndholdt mobiltelefon, læse eller skrive eller at gribe ud efter noget i bilen.

Aktiviteter, der involverer mobiltelefoner, mere end tredobler risikoen for ulykker, skriver Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Skal cykellygten blinke eller lyse konstant?

Bilister, der begår fejl, er også farlige i trafikken. Da er risikoen for at ende i en ulykke 18 gange så stor.
I flere end syv ud af ti ulykker sker der fejl, som for eksempel at føreren ikke giver signal eller ikke stopper ved et stopskilt. Der er især stor risiko for ulykker, når chaufføren stopper brat op eller mangler erfaring med bilen eller vejen.

At køre for hurtigt eller aggressivt, for eksempel ulovlige overhalinger, er også risikabelt.

De amerikanske forskere mener, at undersøgelsen tager livet af visse myter, som at det at lægge makeup eller snakke med en passager udgør en stor risiko.

Særligt det at beskæftige sig med børn på bagsædet ser ud til at være forholdsvis sikkert. Det, skyldes forskerne, at chaufførerne måske er mere forsigtige, når der er børn i bilen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Skal man spise vitaminpiller?

Hjælper det at prikke på øldåsen for at undgå, at den sprøjter?

Skal jeg gå på arbejde eller blive hjemme, når jeg er sløj?

22 kommentarer
Vis kommentarer