Så meget tjener Astro-Andreas

Selvom Andreas Mogensens arbejde er ud over det sædvanlige, ligner lønnen det, flere andre danskere tjener

Så meget tjener Astro-Andreas

Se raketopsendelsen her

Det er ikke småting at uddanne sig til astronaut. Det kræver en lang række kvalifikationer.

Man skal tage sig en videregående uddannelse, blive en dygtig forsker og lære så mange sprog som muligt - samtidig med, man får dyrket sin sport og holdt formen ved lige.

Og det er kun billetten til det europæiske astronautkorps. Herfra skal man foretage endnu mere knoklearbejde for at blive udvalgt til en rigtig tur i rummet, som den danske Andreas Mogensen lige nu foretager.

Alt det arbejde, kombineret med fagets store risici, vil flere nok tro bliver betalt med en astronomisk høj løn.

Astro-Andreas' pædagog-søster: Han er stadig irriterende

Som gennemsnitlig ingeniør
Men sådan er det langt fra, fortæller European Space Station (ESA):

- Han får det samme i løn som en gennemsnitlig ingeniør i Danmark, fortæller Andreas’ kontaktperson i ESA, Rosita Suenson, til Ritzau.

Selvom det fremgår af ESA's hjemmeside, at Andreas Mogensen stiger et løntrin efter sin første udsendelse til rummet, skal man heller ikke tro, at den nye løn er voldsom, lyder det fra ESA:

- Det er ikke den store sum penge, siger Rosita Suenson, der dog nævner, at han selvfølgelig selv kan forhandle sig til en bedre løn.

En gennemsnitlig privatansat ingeniør i Danmark tjener omkring 50.000 kroner om måneden, hvis cheflaget også tælles med i statistikken, fremgår det af et notat fra 2014, fra Ingeniørforeningen, IDA.

Andreas har skrevet testamente og farvelbrev

Mindre i skat
Det fremgår ikke af ESA's hjemmeside, hvor meget man helt præcist tjener som astronaut. Men NATO oplyser, at en startløn typisk ligger på 540.700 kroner årligt, mens man efter den første rumfart kommer op omkring 774.600 kroner årligt.

Derudover kan Andreas Mogensen sandsynligvis slippe en del billigere i skat end den gennemsnitlige danske ingeniør.

Han bor og arbejder nemlig i Köln i Tyskland og betaler sandsynligvis derfor skat i Tyskland.

Andreas Mogensen er lige nu i kredsløb om Jorden i det russiske rumfartøj Sojus, der blev opsendt fra byen Baikonur i Kasakhstan tidligt onsdag morgen.

Så farlig er Astro-Andreas' rumrejse

I alt skal Andreas Mogensen tilbringe ti dage i rummet, heraf otte på Den Internationale Rumstation (ISS), som han ventes at nå frem til fredag.

Så meget tjener Astro-Andreas

Ekstra Bladet mødtes onsdag med to stolte søstre til Andreas Mogensen. Se interviewet her.