Så smuk er Mælkevejen: Se det hidtil mest detaljerede kort

Det europæiske APEX-teleskop i Chile har lavet det mest detaljerede kort over Mælkevejens gasskyer nogensinde. Resultatet giver et storslået og farverigt indblik i vores galakse

Mælkevejen fotograferet af Kepler-teleskopet. (Arkivfoto: AP Photo/NASA/JPL CALTECH/Arkiv)
Mælkevejen fotograferet af Kepler-teleskopet. (Arkivfoto: AP Photo/NASA/JPL CALTECH/Arkiv)

Mennesket er en meget lille del af et ufatteligt stort univers.

Og skulle du have glemt det midt i den travle, grå hverdag, så tag lige et kig på det europæiske APEX-teleskops utrolige billeder af Mælkevejen.

Se flere af de imponerende billeder af Mælkevejen her. (ESO).

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se en video med de vilde billeder.

Billederne markerer afslutningen på projektet APEX Telescope Large Survey of the Galaxy (ATLASGAL), der hører under European Southern Observatory (ESO).

Projektet har kortlagt Mælkevejens skyer af gas og støv, som astronomerne også kalder ’det interstellare medie’.

Billederne er taget med bølgelængder på under én millimeter – imellem infrarødt lys og radiobølger - og tilsammen udgør de det mest detaljerede kort over Mælkevejens gasskyer, der nogensinde er lavet, skriver Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Hvad er der uden om universet?

Den nye ATLASGAL-kortlægning er fire gange større end observatoriets sidste udgivelse, og tilsammen har projektet dannet fundament for næsten 70 videnskabelige artikler.

De nye billeder bruger også data fra satellitterne Planck og Herschel fra Den Europæiske Rumfartsorganisation (ESA), og tilsammen kan astronomerne bruge målingerne til at vurdere, hvor meget tæt gas der befinder sig i den indre del af Mælkevejen.

Det er denne gas, der er med til at danne nye stjerner.

'ATLASGAL giver et spændende indblik i, hvor den næste generation af stjerner og stjerneklynger bliver dannet. Ved at kombinere disse med observationer fra Planck, kan vi nu få en forbindelse imellem store strukturer af gigantiske molekylære skyer,' fortæller Dr. Timea Csengeri fra det tyske Max Planck Institute for Radio Astronomy i pressemeddelelsen.

Læs også på Videnskab.dk: Lyden fra Big Bang kan høres i dit fjernsyn

APEX-teleskopet har for nyligt fejret ti års jubilæum i forskning i ’den kolde’ del af universet – støvet og gassen imellem stjernerne.

Teleskopet befinder sig på Chiles Chajnantor-plateau i Atacamaørkenen 5.100 meter over havets overflade.

I løbet af de sidste ti år har teleskopet leveret forskningsresultater til mere end 500 videnskabelige udgivelser, skriver Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvad skal man gøre, hvis man lider af astma eller allergi?

Hvorfor vil unge piger ligne Barbie?

Hvorfor er nogle æg så svære at pille?

18 kommentarer
Vis kommentarer