Så vildt langt kan øjet se

Det er betagende at se ud over havet eller at betragte nattehimlen en sommeraften. Men hvad bestemmer, hvor langt det menneskelige øje kan se?

Foto: Mogen Hansen
Foto: Mogen Hansen
Følg Videnskab

Vi kan se støvet på den sorte kommode, skibet i horisonten og Karlsvognen på nattehimlen. Vi kan se mange ting i forskellig afstand omkring os, men hvad bestemmer, hvor langt vi kan se?

En af de ting, der bestemmer, hvor meget vi kan se, er lyset.

'Hvis man har en lyskilde, der er tilstrækkeligt stor, så er det nok til, at vi kan se. Når man rykker en lyskilde med en given intensitet længere væk, så bliver lyset svagere, men pointen er, at man kan se lys uendeligt langt væk,' forklarer Toke Bek, der er klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin – Øjenafdelingen på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Men lys er ikke nok. Øjet skal også kunne stille skarpt og se i en høj opløsning, hvis vi skal få noget meningsfuldt ud af det, vi ser.

'En anden vigtig ting er opløsningen – det vil sige evnen til at skelne to ting fra hinanden. Når du skal læse, så kan dine øjne skelne mellem bogstavernes form og baggrunden. Det bestemmes i høj grad af synsvinklen, hvor skarpt du kan se. Hvis du tager bogen længere og længere væk, så bliver det sværere og sværere at stille skarpt, fordi vinklen bliver mindre,' siger Toke Bek.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvad sker der i kroppen under en orgasme?

Det er Jordens krumning, der stopper synet

Nu, hvor vi har nogle af øjets vigtigste kvaliteter på plads, retter vi blikket mod havet. Hvis man spejder ud over Vesterhavet, stopper blikket der, hvor himmel og hav smelter sammen. Men hvor langt er det så lige?

Svaret afhænger af, hvor højt over havets overflade man er. Hans Kjeldsen, der er professor ved Institut for Fysik og Astronomi forklarer, at man nemt kan beregne afstanden ud til horisonten.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor vågner du op med ’jern’ på

'Afstanden til horisonten afhænger af den højde over havoverfladen, man befinder sig på,' siger han og forklarer følgende formel, som man kan bruge, hvis man vil måle afstanden til horisonten.

a = Afstanden, man er i stand til at se målt i meter.

Formlen er a=3.600 meter x √h, og med den giver Hans Kjeldsen nogle eksempler på, hvor langt der er til horisonten fra forskellige punkter.

Hvis man befinder sig 1 centimeter over havoverfladen, så giver det en afstand på 360 meter til horisonten.

Hvis man befinder sig 2 meter over havoverfladen, så giver det en afstand på 5 kilometer.

Fra Himmelbjerget kan man se en afstand på 43 kilometer, og fra Mount Everest kan man se hele 336 kilometer væk.

Læs også hos Videnskab.dk: UFO fundet på bunden af Østersøen

Hvis vi i stedet kigger op, så er Jordens krumning ikke længere i vejen, og så kan vi se meget længere.

De fleste kan tydeligt se Karlsvognen, når dens syv stjerner glimter, og hvis du kan se stjernerne, kan du se meget langt, forklarer en overlæge.

'Kan man se stjernerne på himlen, så kan man også se Andromedagalaksen 2,5 millioner lysår herfra. En fjern lyskilde skal blot være tilstrækkelig lysstærk, så kan man se den, uanset hvor lille den er,' siger Michael Larsen, der er professor og overlæge ved Øjenafdelingen på Glostrup Hospital og Københavns Universitet.

Du kan læse flere spændende historier på Videnskab.dk:

Hvor kommer alt snottet fra?

Sex med dyr - ja, hvorfor ikke?

Seneste nyt

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.