Sådan bliver du opfattet, hvis du har sovet for lidt

Hvis du ligger vågen med bekymringer og ikke får din skønhedssøvn, kan det ramme dit sociale liv og starte en ond cirkel, siger svenske forskere i et nyt studie

Manglende søvn kan starte en ond cirkel, viser svensk undersøgelse. Foto: Colourbox
Manglende søvn kan starte en ond cirkel, viser svensk undersøgelse. Foto: Colourbox

Skulle du lige se ét afsnit mere af Netflix-serien, havde du tusind tanker farende rundt i hovedet, eller lå du bare i sengen uden at kunne falde i søvn?

Uanset, hvad grunden er, gaber du måske lidt ekstra i dag, og det kan have andre konsekvenser, end at du føler dig uudhvilet. Det skriver theguardian.com ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Utrolige billeder: Nu kan du se verdens bedst bevarede pansrede dinosaur

Røde øjne, gab, bleghed og mørke rander under øjnene har nemlig alt sammen betydning for, hvordan andre mennesker opfatter dig, fortæller forskere fra blandt andet Karolinska Instituttet i Sverige i et nyt studie.

- Mangel på søvn har indflydelse på, hvordan andre ser dig, så det er ikke en dårlig ide at prioritere søvn. Men man bør ikke være for bekymret. Effekten er ikke stor. Det er ikke sådan, at ingen har lyst til at være sammen med dig, når du har sovet for lidt, siger lederen af forskningsgruppen John Axelsson til theguardian.com ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Nyt studie: Hunde kan tale til mennesker

Forskerne kom frem til resultatet ved at fotografere 25 mennesker efter 2 nætters almindelig søvn og efter 2 nætter med kun fire timers søvn.

122 andre personer skulle herefter vurdere, hvor attraktive, sunde, søvnige og pålidelige de 25 mennesker så ud.

Andre mennesker vurderede ikke testpersonerne som mindre pålidelige, uanset om de havde sovet normalt eller kun i fire timer.

Men de blev mindre attraktive, mere usunde og søvnige at se på for de personer, der skulle vurdere dem, konkluderer forskerne i det nye studie.