Annonce:
Annonce:

Sådan overlever du, hvis atombomben rammer

Hvad nu hvis det værst tænkelige sker, og Banegården i Aarhus eller Nørreport Station bliver ramt af en atombombe? Her kan du se, hvor langt væk du skal løbe for at klare skærene

Du skal være temmelig langt væk, hvis du skal overleve alle effekterne af en atombombe, der rammer Nørreport. Foto: Linda Johansen/Polfoto
Du skal være temmelig langt væk, hvis du skal overleve alle effekterne af en atombombe, der rammer Nørreport. Foto: Linda Johansen/Polfoto
Annonce:
Følg Videnskab

Selvom frygten for en atomkrig er på sit højeste i disse år, er det heldigvis stadig usandsynligt, at en atombombe dumper ned i hovedet på Danmark. I hvert fald ifølge Gry Thomasen, ekspert i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier.

- Danmark er under beskyttelse af den amerikanske atomparaply ved sit medlemskab af NATO. Så hvis udgangspunktet er, at Danmark er under den amerikanske atomparaplys beskyttelse, vil en angriber vide, at et gengældelsesangreb er et meget realistisk scenario. En atomparaply har med andre ord en afskrækkende effekt, fortæller hun til Videnskab.dk.

Men hvad nu, hvis det værst tænkelige skete, og en atombombe ramte, lad os sige Nørreport Station i København? Hvor langt væk skal du for at slippe helskindet fra angrebet?

Se video på Videnskab.dk, der viser effekterne af en atombombe.

Annonce:

Gå i hvidt frem for sort
Effekten af en enkelt atombombe afhænger af mange faktorer som eksempelvis vejret, våbendesign, nedslagspunktet og sågar dit eget tøjvalg.

Hvidt tøj vil nemlig kunne reflektere noget af energien fra bomben, hvorimod sort tøj omvendt vil absorbere energien og gøre dig endnu mere udsat.

Men du er selvfølgelig ikke beskyttet, bare fordi dit tøj er hvidt. Står du midt i orkanens øje, når bomben falder, vil der være omkring 300.000 grader varmt. Til sammenligning bliver mennesket kremeret ved omkring 1.000 graders varme, så i det tilfælde kan ingen hvid T-shirt redde dig fra at blive til pulver.

Skynd dig til Gentofte
Faktisk skal du på en klar dag hele 21 kilometer væk fra bomben for at undgå at opleve varmestråler og blive blændet af et kæmpe lysglimt fra al den energi, der bliver udløst, når bomben sprænger, og som vil blænde folk i et par minutter. På en klar nat vil man blive blændet hele 85 kilometer fra bomben.

Annonce:

Læs mere på Videnskab.dk: Atombomber over Japan var skyld i færre kræfttilfælde og misdannelser end frygtet

Sprænger en atombombe på et megaton TNT på Nørreport Station om natten, vil varmestrålerne altså bevæge sig hele vejen til Slagelse.

Varmestrålingen vil også give forbrændinger. Andengradsforbrændinger vil ske inden for ti kilometers afstand, og tredjegradsforbrændinger, som kan ødelægge huden og i værste fald føre til døden, kan fås hele otte kilometer fra bomben.

For at undgå tredjegradsforbrændinger, skal du altså hele vejen til Gentofte, hvis en atombombe på et megaton TNT sprænger på Nørreport Station.

En atombombe på et megaton er 80 gange større end den bombe, der ramte Hiroshima, men langt mindre end mange af de atomvåben, der findes i dag.

Annonce:

Næste trusler: Trykbølger og stråling
Den næste trussel, du skal overleve, er trykbølger, som driver luften væk fra eksplosionen med en sådan kraft, at det vil vælte eller knuse bygninger hele vejen til Rødovre.

I et kort på Videnskab.dk kan du indtaste en lokation og en bombestørrelse og se, hvor store skader der ville ske på området, hvis bomben faldt.

Hvis du formår at overleve både tryk, varmestråling og faldende bygninger, er der endnu en udfordring tilbage: Stråling.

Hver dag bliver vi udsat for stråling i større eller mindre grad fra eksempelvis vores mobiltelefoner. Det er altså ikke al stråling, der er farlig, men den ioniserende stråling i centrum af en atombombesprængning er særdeles farlig.

Faktisk skal du helt til Ballerup for at undgå at dø af strålingen fra en atombombe, der rammer Nørreport.

Og selv hvis man overlever denne stråling, kan man opleve længerevarende konsekvenser i form af mutationer hos de næste generationer og øget risiko for kræft hos dig selv og dine efterkommere.

Annonce:

Du er mindre udsat indenfor, også over for radioaktivt nedfald. Så hvis du har overlevet indtil nu og hverken har fået forbrændinger eller er blevet ramt af flyvende mursten eller stråling, bør du blive inden døre i mindst to uger.

Men scenariet er som sagt – gudskelov – stadig usandsynligt.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Disse ansigtstræk er mest arvelige

Forsker: Trumps tendenser kan føre til 3. Verdenskrig

Cyklister har 40 procent lavere risiko for tidlig død end bilister

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: