Se det nye Galapagos: Unik, glemt regnskov i Afrika

I Afrika ligger Udzungwa; en næsten uberørt, grøn verden, som har en biologisk mangfoldighed, der kan måle sig med Galapagos. Den glemte regnskov bliver nu udforsket på alle leder og kanter for nye dyre- og plantearter.

(Foto: Steffen Brøgger-Jensen / Statens Naturhistoriske Museum)
(Foto: Steffen Brøgger-Jensen / Statens Naturhistoriske Museum)

Omkranset af tør savanne rejser Eastern Arc-bjergene sig i hjertet af Tanzania.

Her findes en næsten uberørt, grøn verden: Regnskoven Udzungwa, som er hjemsted for en rigdom af dyr og planter, der beskrives som unik på verdensplan.

Igennem de seneste 35 år har forskere fra Statens Naturhistoriske Museum rejst hertil utallige gange. Deres udforskning af Udzungwa er netop blevet beskrevet i en ny bog og fotoudstilling på museet i København.

Se et galleri med de fortryllende billeder fra Afrikas skjulte regnskov hos Videnskab.dk i artiklen 'Udzungwa! Danske forskere udforsker unik, glemt regnskov'

- Jeg var i Eastern Arc-bjergene for første gang i 1980, og jeg er kommet der lige siden. Det samme er en lang række af mine kollegaer fra museet. Gennem de seneste 35 år har museet gennemført ikke mindre end 61 videnskabelige ekspeditioner til området med 143 deltagere. Mange af undersøgelserne er foregået i Udzungwa og har haft til formål at forske i og dokumentere områdets helt unikke flora og fauna, siger professor Nikolaj Scharff fra Statens Naturhistoriske Museum.

Udzungwa var stort set ukendt for videnskaben, da museets forskere begyndte at udforske stedet.

Læs også hos Videnskab.dk: Se billederne: ’Skjult’ verden opdaget i Australien

Udforskningen har resulteret i opdagelsen af nye abe- og fuglearter, samt tusindvis af andre nye dyre- og plantearter, oplyser museet.

- Man skal til steder som Galapagos for at finde en lignende biologisk mangfoldighed, og der dukker konstant nye arter op, der overrasker med deres særlige kendetegn og fantastiske farver. Man bliver ganske enkelt forundret over, at naturen findes i så mange variationer, siger udstillingschef Hanne Strager fra Statens Naturhistoriske Museum.

I 2014 satte forskere fra Statens Naturhistoriske Museum personlig rekord ved i alt at finde 142 nye arter rundt om i verden. 

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Rekord: Danske forskere opdager 142 nye arter

Forskere: Vi har løst historiens største UFO-mysterium

Ufoer, tidslommer og det forsvundne Atlantis – i Bermuda-trekanten?