Sejlivede kakerlakker: Derfor lever de videre, når du træder på dem

En kakerlak kan holde til at blive trådt på med op til 900 gange sin egen vægt. Nu efterligner forskere insektets teknik til at gøre robotter mere modstandsdygtige.

(Foto: Wikimedia Commons)
(Foto: Wikimedia Commons)

Har du også prøvet at træde på en kakerlak og derefter løftet din sko blot for at se kakerlakken løbe videre?

Nu har amerikanske forskere fundet ud af, hvorfor kakerlakkerne kan tåle så meget modstand og stadig leve videre. Det skriver Sciencemag.org ifølge Videnskab.dk.
Læs også

Kakerlakkens hemmelige modstandskraft gemmer sig i dens hårde, fleksible exoskelet. Et exoskelet er det mekaniske, stivgørende element, der sidder uden på kakerlakken i stedet for indeni, som vi kender det fra pattedyrs skeletter. Exoskelettet består af hårde, bøjelige plader omgivet af elastiske membraner, som tillader pladerne at overlappe, når insektet udsættes for pres.

Læs mere på Videnskab.dk: Kakerlakker lærer ingenting om morgenen
 

Kakerlakker er ni millimeter høje, men kan klemme sig igennem revner på bare tre millimeter. De gør deres egen højde en tredjedel mindre ved at krybe sig fremover i en fart på forbløffende 20 kropslængder i sekundet, har forskerne fundet ud af ved blandt andet at lede kakerlakkerne gennem smallere og smallere tunneller.

Derudover kan krybene overleve, at man træder på dem med 900 gange deres egen vægt, viser det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kakerlakrobotter kan måske redde liv

Forskerne bag studiet, Robert Full og Kaushik Jayaram fra University of California i USA, har ikke bare lært kakerlakkens teknik at kende. De har også efterlignet kombinationen af stive og fleksible dele til at gøre robotter mere modstandsdygtige.

Læs mere på Videnskab.dk: Kinect-styrede kakerlakker er de nye redningshunde
 

Kaushik Jayaram har bygget en 75 millimeter høj robot med et exoskelet, der ligner kakerlakkens. Den kan presse sig sammen til halvdelen af sin egen højde og stadig bevæge sig fem til 10 gange hurtigere end almindelige robotter.

Forskere tester allerede større robotter til katastrofeforskning og redningsoperationer. Men de nye kakerlak-robotter kan kravle gennem sprækker, der er 10 gange mindre, end hvad robotter hidtil har kunnet. Måske kan disse kakerlak-robotter bruges til at redde liv ved eksempelvis trafikulykker, hvor det er nødvendigt at kunne komme igennem meget smalle revner.

Se en video af kakkerlakkens evne til at gøre sig flad, og se robotten, som benytter samme teknik, på Videnskab.dk.
 

 

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Sådan kan dine tarmbakterier gøre dig ekstra tyk
 

Vikinger kan have brugt solsten til at navigere til Amerika
 

Er bævere, bisoner og elefanter i Danmark noget hø?