Ser du også rumskibet fra Star Trek på dette galakse-foto?

Der ventede astronomerne en velkendt silhuet i en galakseklynge 1,6 milliarder lysår fra Jorden

Abell 1033 ligger 1,6 milliarder lysår fra Jorden. Foto: X-ray: NASA/CXC/Leiden Univ./F. de Gasperin et al; Optical: SDSS; Radio: LOFAR/ASTRON, NCRA/TIFR/GMRT
Abell 1033 ligger 1,6 milliarder lysår fra Jorden. Foto: X-ray: NASA/CXC/Leiden Univ./F. de Gasperin et al; Optical: SDSS; Radio: LOFAR/ASTRON, NCRA/TIFR/GMRT

Ser du også rumskibet Enterprise fra science fiction-serien Star Trek i dette billede? Så er du ikke alene, skriver space.com ifølge Videnskab.dk.

Men i virkeligheden er der tale om et nyt billede af galakseklyngen Abell 1033 1,6 milliarder lysår borte.

Billedet afslører vidtspændende radioemissioner - og så fænomenet 'pareidolia', hvor hjernen skaber velkendte motiver i ud af tilfældige mønstre.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor viser Jesus sig i din pizza

Billedet er sammensat af observationer foretaget med både hvidt lys, X-ray og radiobølger. De sidste to giver henholdsvis de lilla og blå farver og afslører en smule af, hvad der foregår i den kosmiske proces:

Abell 1033 består af to galakseklynger, der er ved at forene sig i en energiudladning, der er svær at forestille sig.

Samtidig med kollisionen foregår en anden kosmisk proces. Stråler af højhastighedspartikler hvirvler ind i et supermassivt sort hul, der er lokaliseret i en galakse i en af klyngerne.

Læs mere på Videnskab.dk: Bør veganere undlade at spise avocadoer og mandler?

- Disse stråler afsløres af radioemissioner i venstre og højre side af billedet. Emissionerne bliver produceret af elektroner, der hvirvler rundt om magnetiske feltlinjer i en proces, der kaldes 'synchroton emission', skriver medlemmer af Chandra-missionen i den offentliggjorte beskrivelse af billedet ifølge Videnskab.dk.

Radioemissionerne i Abell 1033 spænder sandsynligvis over 500.000 lysår.

Andre artikler på Videnskab.dk

Flagermus dyrker oralsex under parring

Din hjerne belønner dig for at se porno

Verdens største træer stopper aldrig med at vokse