Annonce:
Annonce:

Sexchikane betaler sig – hvis du er en bavian

Selvom det måske lyder urimeligt, øger bavianer deres chance for at parre sig med op til 50 procent, hvis de angriber og chikanerer hunnerne

Foto: Jesper Stormly Hansen
Foto: Jesper Stormly Hansen
Annonce:
Følg Videnskab

Noget tyder på, at sexchikane og tvang er en effektiv parringsstrategi i dyreriget.

Han-bavianer, der angriber og i det hele taget generer hun-bavianer, parrer sig i hvert fald også oftere med dem, viser et nyt studie. Det skriver science.com ifølge Videnskab.dk:

Resultaterne siger endda noget om mennesker, da studiet »kan udlede noget om oprindelsen af mænds aggressioner mod kvinder,« mener biolog Susan Alberts, der studerer primaters adfærd ved Duke University i North Carolina, USA.

Dominerende hanner parrer sig mere
Over en 9-årig periode har zoolog Elise Huchard fra The National Center for Scientific Research i Montpellier, Frankrig, sammen med kolleger fulgt en gruppe chacma-bavianer i nationalparken i Tsabois i Namibia.

Læs mere på Videnskab.dk: Hør en bavian bruge de samme vokallyde som mennesker

Annonce:

Chacma-bavianen lever i flok med mange hanner og hunner, og hunnerne kan have flere forskellige partnere i løbet af et år. Hannerne er dobbelt så store som hunnerne, og der foregår en regulær kamp mellem dem, når de vil vinde retten til at parre sig med en hun.

Jo mere dominerende en han er, jo større er sandsynligheden for, at han får videreført sine gener.

Hannerne bider og slår hunnerne
Forskerne har omhyggeligt katalogiseret interaktionerne mellem hannerne og hunnerne i flokken, og selvom hannerne ikke direkte tvinger hunnerne til parring, så opdagede Elise Huchard, at der foregår et aggressivt magtspil:

Læs mere på Videnskab.dk: NASA: Nej, vi kidnapper ikke børn og gør dem til slaver på Mars

Når én gruppe bavianer møder en anden gruppe bavianer, sker der ofte det, at hannerne begynder at jage og angribe deres egne hunner med bid og slag. Særligt dem, der er 'seksuelt modtagelige' (afsløret af et rødt og hævet bagparti), bliver angrebet, mens hannerne holder sig fra gravide eller ammende hunner, fortæller hun til science.com ifølge Videnskab.dk.

Annonce:

Angrebene følges ikke med det samme op med parring. I stedet kan der gå uger, og når hunnen så får ægløsning, har hun tendens til at parre sig med sin tidligere overfaldsmand. Faktisk stiger sandsynligheden for det med 10 til 50 procent.

Hunnerne bliver bange for vold
Forskernes konklusion er, at hunnerne føler sig seksuelt intimiderede - og at de muligvis frygter voldelige følger ved at nægte.

Læs mere på Videnskab.dk: Advarsel i USA: Hjerne-orm spreder sig

Tidligere studier har vist en lignende adfærd hos chimpanser, og det får forskerne til at spekulere i, om adfærden er kendetegnende for primater - og om svaret på seksuel intimidering blandt mennesker måske skal findes i en lang evolutionær historie.

Andre artikler på Videnskab.dk

Forskere: Mennesker kan blive meget ældre end forudsagt

Stenalderfolk dyrkede mystisk kranie-kult

Er cola godt mod dårlig mave?

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ja, det leder til fascisme
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: