Sexlyst og tissetrang dræber troen på den frie vilje

Hvis man er sulten, træt, sexlysten eller tissetrangende, mister man troen på, at den frie vilje eksisterer, viser ny forskning. Når de banale følelser påvirker vores eksistentielle tanker på den måde, viser det, at vi ikke er så rationelle, som vi tror, mener dansk forsker

Modelfoto: Colourbox
Modelfoto: Colourbox

Kan vi selv vælge vores handlinger, eller er vores viljes frihed bare en illusion? I flere tusinde år har filosoffer spekuleret over dette spørgsmål uden at finde et endegyldigt svar.

Nu viser en ny undersøgelse, udgivet i tidsskriftet Consciousness and Cognition, at vores svar er betydeligt påvirket af, hvordan vi har det i øjeblikket, vi skal tage stilling til det abstrakte spørgsmål. Det skriver Videnskab.dk.

Hvis vi er sexlystne, skal tisse eller måske lider af panikangst, så er vi mindre tilbøjelige til at tro, at vi har en fri vilje.

Det skyldes, at vores overbevisninger og meninger langt fra er styret af rationelle ræsonnementer, mener neuropsykolog og lektor Thomas Zoëga Ramsøy.

Læs også hos Videnskab.dk: Se en panda stå på hænder, mens den tisser

'Vi er ikke så rationelle, som vi gerne vil tro. Mange af vores overbevisninger og holdninger er i høj grad påvirket af de informationer, der er længst fremme i vores bevidsthed. Hvis man mærker, at man skal tisse eller har et andet presserende behov, så oplever man en begrænsning af handlefriheden. Og det kan ubevidst påvirke vores overbevisning om, hvor frie vi er,' siger Thomas Zoëga Ramsøy, leder af Center for Decision Neuroscience på Institut for Marketing på Copenhagen Business School. Han har ikke været med til at lave undersøgelsen, men forsker selv i, hvordan vores holdninger ændres ud fra den information, vi bliver givet.

I undersøgelsen spurgte forskerholdet fra Florida State University 81 forsøgsdeltagere, i hvor høj grad de mente, at vi mennesker har en fri vilje. Svaret sammenlignede de med, hvordan forsøgsdeltagerne svarede på, i hvor høj grad de havde lyst til at have sex, til at tisse og hvor trætte de var.

Derudover spurgte forskerne 112 andre forsøgsdeltagere, der var på slankekur, hvor meget de mente, vi mennesker kan vælge frit.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor er tis gult?

Resultatet viste, at:

  • Deltagere, der var præget af sult, tissetrang, havde lyst til sex eller var trætte, var betydeligt mere skeptiske over for eksistensen af en fri vilje, i forhold til dem som ikke var trængende
  • Gruppen af deltagere, der var på slankekur og følte sult, troede i højere grad på den frie vilje

Forskerne spurgte yderligere 39 forsøgsdeltagere, der led af epilepsi eller panikangst, og sammenlignede deres svar med 35 raske forsøgsdeltageres svar. Her viste det sig, at dem, der led af epilepsi eller panikangst, var betydeligt mere skeptiske end de raske deltagere.

'Resultatet peger jo på, at folk, der oplever at være begrænsede på grund af deres sygdom, behov eller lyster, også er mere skeptiske omkring eksistensen af den frie vilje helt generelt,' siger Thomas Zoëga Ramsøy.

'Hvor folk på slankekure, der er i stand til at trodse eller kontrollere deres behov, har den modsatte oplevelse og tror derfor også i højere grad på den frie vilje.'

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor kan man ikke skide uden at tisse?

Sjælden optagelse: Grønlandshaj dukker pludselig op i dybet

Tjek dig selv: Er dine seksuelle fantasier almindelige?
 

0 kommentarer
Vis kommentarer