Annonce:
Annonce:

Sig AARGH! Verdens første tandfyldning har gjort sindssygt nas

Det har været svært at opstøve ordentlig bedøvelse for 13.000 år siden, og tandlægeboret har formentlig været lavet af sten, fortæller italienske forskere

Hvis du synes, det er slemt at gå til tandlægen, kan du trøste dig med at det var langt, langt værre i rigtig gamle dage! Foto: All Over
Hvis du synes, det er slemt at gå til tandlægen, kan du trøste dig med at det var langt, langt værre i rigtig gamle dage! Foto: All Over
Annonce:
Følg Videnskab

Man må ikke håbe, at istidens folk havde tandlægeskræk. Datidens tandlæger gjorde nemlig brug af nogle lidt mindre raffinerede metoder end i dag.

Det viser fundet af et par 13.000 år gamle fortænder nær byen Lucca i Italien, som indeholder den tidligst kendte type fyldning: bitumen, der er en form for asfalt. Det skriver newscientist.com ifølge Videnskab.dk.

Begge fortænder havde et stort hul, der gik hele vejen ned til pulpakammeret nær tandkødet.

Ved brug af forskellige mikroskopiske teknikker fik forskerne fra University of Bologna i Italien mulighed for at undersøge indersiden af de dybe tandhuller.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad er det for en mærkelig ’istap-sten’?

Tænder var boret med stenredskaber
Her fandt de en række vandrette mærkninger, hvilket antyder, at hullerne var blevet boret ud og forstørret, sandsynligvis af små stenredskaber.

Annonce:

Den opdagelse minder om et tidligere fund, men disse tænder havde som de første også et bevis på en anden type tandlægepraksis.

Hullerne indeholdt nemlig spor af bitumen indeholdende plantefibre og hår, hvilket ifølge forskere er bevis på forhistoriske fyldninger.

Læs mere på Videnskab.dk: Quiz: Har du styr på påsken?

Vi har gået til tandlægen i årtusinder
Det er endnu uvist, hvad planterne og hårenes formål var, men de ser ud til at være tilført tandhullet på samme tid som boringen, og de er altså ikke rester fra mad, der er spist efterfølgende. 

Istidstænderne viser, at mennesket har haft tandlægepraksisser tusindvis af år, inden vi udviklede systematisk madproduktion med fødevarer som korn og honning, der ses som ansvarlige for en dramatisk stigning i tandproblemer såsom huller.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor er Jorden ikke firkantet?

Vild rekonstruktion: Denne mand levede for 700 år siden

Hvorfor kan orgasme give hovedpine?

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Danmark skal ikke lade sig intimidere
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: