Sjældent fænomen: I morgen kan du se Merkur rejse ind foran solen

Planeten, der ligger tættest på solen i vores solsystem, passerer solen mandag

Merkur vil stille og roligt over syv en halv time rejse forbi solen fra en vinkel, der gør planeten synlig fra Jorden (Foto: Nasa)
Merkur vil stille og roligt over syv en halv time rejse forbi solen fra en vinkel, der gør planeten synlig fra Jorden (Foto: Nasa)

Det bliver betegnet som årets helt store astronomiske begivenhed i Danmark, og mandag sker det: Merkur passerer solen, og hele passagen kan ses fra Danmark.

- Det er faktisk meget sjældent. Næste gang, man kan se en fuld passage her fra Danmark, bliver i 2049, siger Tina Ibsen, der er astrofysiker hos Tycho Brahe Planetarium i København.

Hun fortæller videre, at passagen faktisk er mere sjælden end de ellers så meget omtalte solformørkelser.

- Der kommer typisk to solformørkelser i verden om året. Men der er kun 13 til 14 Merkurpassager hvert 100. år, siger Tina Ibsen.

Og mandag er vi altså så heldige, at det kan ses fra Danmark.

Kig ikke op i solen
Man skal dog ikke helt ukritisk kigge op mod solen i morgen fra klokken 13.12 til 20.24, når passagen står på.

- Solformørkelsesbriller er desværre heller ikke helt nok. Men man kan bruge et solteleskop, som kan købes billigt til omkring 75 kroner, og så kan man sagtens se Merkur. Det er jo en meget lille planet, og derfor vil teleskopet samtidig hjælpe en med at få øje på den, siger Tina Ibsen til Ekstra Bladet.

Hvis man ikke har mulighed for at anskaffe sig et solteleskop, kan man i stedet tage til åbent hus hos et eller flere af de fire observatorier i landet, som byder folk gratis indenfor for at kigge i de professionelle teleskoper.

- I Jylland kan man tage til Ole Rømer Observatoriet i Aarhus eller Orion Planetarium i Jels. På Sjælland kan man komme forbi Planetariet i København eller Brorfelde Observatorium ved Holbæk og se med, siger astrofysiker Tina Ibsen.

Man kan se hele beskrivelsen af passagen i begivenheden her på Facebook, som planetarierne har lavet i fællesskab.

- Og så får vi jo bare det mest perfekte vejr til begivenheden, som man kunne ønske sig, siger astrofysikeren.

Artiklen fortsætter under billedet:

Merkur er den mindste planet i solsystemet, og den ligger tættest på solen. Derefter kommer Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun til sidst. Derfor kan vi kun se passager, når enten Venus eller Merkur går ind over solen (Foto: Colourbox)
Merkur er den mindste planet i solsystemet, og den ligger tættest på solen. Derefter kommer Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun til sidst. Derfor kan vi kun se passager, når enten Venus eller Merkur går ind over solen (Foto: Colourbox)

Bruges til forskning
I da er fænomenet mest bare spændende at observere, men i gamle dage benyttede man passager af Merkur eller Venus (som begge ligger tættere på solen, end jorden) til at udregne afstande i solsystemet.

- Det var ikke helt præcist, man fandt cirka ud af, hvor langt væk, solen ligger fra jorden. Det gjorde man ved at placere to forskerhold på to forskellige punkter på jorden, siger Tina Ibsen.

Hun uddyber, at forskerholdene dannede den ene side i en trekant sammen og skabte de sidste sider i trekanten ud til Merkur.

- På den måde kunne man nogenlunde beregne afstanden til solen. Metoden var ikke helt god, men de gav et godt billede af afstanden, siger Tina Ibsen.

I dag bruger man passager til at finde nye planeter uden for vores solsystem, såkaldte exoplaneter.

- Man holder simpelthen øje med, hvor lysstærke andre stjerner er. Hvis man så ser, at der er en mindre blokade af lyset fra stjernen med jævne mellemrum med det samme tidsinterval imellem, så kan det være en planet i kredsløb, siger astrofysikeren.

Metoden hedder transitmetoden, og det er den mest benyttede metode til at finde exoplaneter ude i universet.

Følg med i morgen eftermiddag, når Ekstra Bladet sender live fra Merkur-passagen.