Sjov eller bare klam? Slangesælger fremavler 'smiley-slange'

En slangesælger har efter sigende fremavlet en kongepyton med gule smileys ned ad ryggen. Men en dansk forsker mener, at slangens udsmykning må være opstået ved rendyrket held

Foto: Screendump/Justin Kobylka
Foto: Screendump/Justin Kobylka

De ligner en blanding af smileys på telefonen og græskar fra Halloween.

Udsmykningerne på ryggen af en kongepyton (Python regius) er efter sigende resultatet af en slangesælgers otte år lange eksperimenter med at avle særlige træk frem i slanger.

Sådan lyder meldingen fra ScienceAlert, der omtaler smiley-slangen i en kort nyhed, efter en video på YouTube er begyndt at gå viralt. Det skriver Videnskab.dk:

Smileys kræver enorm genetisk styring
Men hvis historien virkelig er sand, har den gode slangesælger nok mere været usandsynligt heldig med at ramme aftegninger, der ligner smileys, end han er en vanvittigt dygtig genetiker.

- Lige meget, om han i udgangspunktet havde tænkt sig at få dem til at ligne smileys, så er det her et lykketræf. Det kræver enorm indsigt i genetisk styring, hvis man skal planlægge sådan noget her. Det er nærmest utænkeligt, at det kan lade sig gøre, vurderer professor Tobias Wang, der forsker i blandt andet krybdyr på Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.

Læs mere på Videnskab.dk: Se maj måneds bedste billeder: Fra kyklopged til insektkunst

Ifølge Tobias Wang kunne et hold af forskere i et dyrt laboratorium formentlig komme et skridt i den rigtige retning, men det ville koste mange penge.

Slangesælgeren Justin Kobylka fra Georgia i Østamerika kunne ifølge ScienceAlert få i omegnen af 30.000 kroner for sin smileyslange, hvilket ikke ville være i nærheden af at dække udgifterne til sådan et projekt.

Kræver kun få genetiske ændringer at få smileys frem
Til gengæld er det ret sandsynligt, at smileyslangen er ægte, for der skal kun ganske få genetiske ændringer til, før et dyr kan ændre sig på måder, som virker markante for os mennesker.

Det svære er at styre de enkelte mutationer og hvordan generne interagerer med hinanden.

Selv hvis man er så heldig at finde en hunslange med den øverste halvdel af en smiley som aftegning og parrer den med en hanslange med den nederste halvdel af en smiley som aftegning, er det ingen garanti for, at mønstret sætter sig, som man gerne vil have det.

Læs mere på Videnskab.dk: Dette undertøj brugte vikingerne

- Så selvom vi har kortlagt genomet på en tigerpyton, som er en art tæt beslægtet med kongepytonen, er det ikke sandsynligt, at man selektivt kan gå efter at fremavle smileyslanger på den måde, mener Tobias Wang.

Mange penge i farverige slanger
Til gengæld har man mange chancer for at være heldig. En stor slange kan med ordentligt foder og lidt held blive kønsmoden på et år, og hvis man er heldig, kommer der 40-60 små slanger ud i den anden ende.

Derefter kan man lave øvelsen igen - så man ret hurtigt kan få en hel del slanger og dermed en bedre chance for at finde en slange med pudsige aftegninger.

Og det kan virkelig betale sig. Tobias Wang kender til folk, der lever af at sælge farverige slanger – såkaldte color morphs – for op mod 100.000 kroner.

- Mange dygtige amatører gør alt for at fremavle de her color morphs, for der er et købestærkt publikum, og jeg ved, at folk lever af det her, konstaterer Tobias Wang.

Andre artikler på Videnskab.dk

Se de flotte billeder af en solformørkelse fra rummet

NASA er klar til at røre Solen efter 60 års forberedelse

Fejl i immunforsvaret gør dig skaldet

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter