Skizofrene og depressive har biologiske fejl tilfælles

Den samme fejlkodning i de biologiske processer præger folk, der lider af nogle af de allersværeste psykiske sygdomme – skizofreni, bipolar lidelse og svær depression, viser ny forskning.

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

Danske og udenlandske forskere har fundet ud af, at alvorlige psykiske sygdomme som skizofreni, bipolar lidelse og depression kan knyttes til forstyrrelser i de samme biologiske processer i kroppen, der styres af ganske bestemte genetiske variationer, skriver Videnskab.dk.

Resultaterne udkommer i dag i det videnskabelige tidsskrift Nature Neuroscience.

Det nye forskningsstudie bygger videre på et kæmpe genetisk kortlægningsarbejde, som har stået på siden 2009.

En række genetiske studier har i den periode undersøgt prøver fra 60.000 mennesker med psykisk sygdom.

Læs også hos Videnskab.dk: Virker lysterapi mod vinterdepression?

Derigennem fandt forskerne en lang række genetiske variationer, der disponerer for forskellige psykiske sygdomme.

- Men vores mål var større end blot at finde genetiske varianter, der øger risikoen for at udvikle psykisk sygdom - vi ville gerne bruge genetikken til at forstå psykiske sygdommes biologi. Hvad er det for biologiske processer, som får sygdommene til at udvikle sig? forklarer Thomas Werge, klinisk professor i neuropsykiatri på Københavns Universitet og forskningschef for Institut for Biologisk Psykiatri i Region Hovedstadens Psykiatri på Sct. Hans.

Han er leder af den danske gruppe i det store internationale forskningssamarbejde, Psychiatric Genomic Consortium, som har kortlagt de biologiske årsager til psykisk sygdom, og så er han medforfatter på den videnskabelige artikel.

I det nye forskningsprojekt har forskerne taget udgangspunkt i de gener og genvarianter, som giver øget risiko for psykisk sygdom, for at se hvilke biologiske processer de er en del af.

- Du kan sige, at sygdomsgener først får betydning, når de tolkes i biologisk sammenhæng. Det giver en bedre forståelse af, hvad det er for komplekse biologiske processer, som skaber og former psykisk sygdom, fortæller Thomas Werge.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor væmmes vi ikke ved sex?

Forskerne har fundet ud af, at tre biologiske processer er forstyrret i større eller mindre grad ved både skizofreni, bipolar lidelse og alvorlig depression:

  1. Aktivering af immunsystemet, for eksempel som i forbindelse med infektion.
     
  2. Det proteinstof, som styrer aktiviteten af vores DNA.
     
  3. Processer omkring nervecellernes synapser, som styrer kommunikationen mellem nervecellerne.

Professor i sygdomssystembiologi på Københavns Universitet og i bioinformatik på DTU, Søren Brunak, arbejder til dagligt med netop kortlægning af biologiske systemer i kroppen.

Læs også hos Videnskab.dk: Dine gener kan gøre dig psykisk syg

Ifølge ham er man nødt til at begynde at tænke meget mere i, hvordan generne er involveret i biologiske processer, i stedet for blot at undersøge genetikken.

- Vi er blevet klar over, at mennesket er et meget genfattigt væsen, vi har meget færre gener, end man først troede. Så mange af de gener, vi har, er formodentligt involveret i flere processer, end vi troede. Derfor giver det god mening at begynde at se på de biologiske systemer i stedet for at studere enkelte gener, siger han.

Professor i psykiatri på Institut for klinisk medicin på Aarhus Universitet, Poul Videbech har dog lidt sværere ved at få armene op over det nye studie.

- Jeg har svært ved at mobilisere den store begejstring. Det, man finder ud af, er, at der er tusindvis af gener, der har betydning. Og fordi signalerne er så svage, er man nødt til at have så gigantiske datamængder. Man ved, at der er stor arvelighed ved for eksempel skizofreni og bipolar sygdom, men miljøet har også betydning. Særligt ved svær depression, påpeger han.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Tag testen: Har du en effektiv hjerne?

Porno slukker en del af kvindens hjerne

Se en panda stå på hænder, mens den tisser
 

0 kommentarer
Vis kommentarer