Skjult kamera fanger savannens smukkeste dyr

Se her, hvad de vilde dyr i Serengeti National Park laver, når ingen kigger. Skjule kameraer har taget over en million billeder af dyrene, og nu skal de flotte fotos bruges til at forske i dyrenes adfærd.

Eland-antiloperne, der er den største art af antiloper, kigger nysgerrigt ind i kameralinsen. (Foto: SnapshotSerengeti.org)
Eland-antiloperne, der er den største art af antiloper, kigger nysgerrigt ind i kameralinsen. (Foto: SnapshotSerengeti.org)

En ensom giraf lufter sine lange lemmer i tusmørkets blåviolette skær. Flokke af gigantiske elefanter farer hen over det støvede underlag og slører luften til. I næste nu poserer en gazelle for kameraet på selfie-manér.

De unikke scenarier er glimt ind i en verden, mennesker normalt ikke har adgang til.

Men takket være den amerikanske forsker Alexandra Swanson fra University of Minnesota og hendes 225 skjulte kameraer, kan du i galleriet foroven opleve savannens geparder, antiloper og en sulten hyæne på helt tæt hold.

Den omfattende forskning bag projektet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scientific Data, skriver Livescience.com ifølge Videnskab.dk.

Se mange flere af de smukke billeder på Videnskab.dk

Fra 2010 og frem til 2013 har de mange kameraer taget intet mindre end 1,2 million billeder,

Billederne skal gøre Alexandra Swanson og hendes forskerhold klogere på dyrenes adfærd i deres vante omgivelser. Eksempelvis er der et spørgsmål, som for forskerne stadig er en gåde: Hvordan kan forskellige arter af rovdyr, der jager det samme bytte, leve i fred og fordragelighed inden for det samme territorium?

- Det kan være, fordi de undgår hinanden. Det kan også være, de spiser lidt forskelligt. Eller det kan være, at nogle af dem er aktive i løbet af dagen og andre om natten, siger Margaret Kosmale, der er med til at analysere de mange billeder og til dagligt forsker i biologi ved Harvard University, til livescience.com.

Læs også hos Videnskab.dk: Se spektakulært billede af Danmark - taget fra rummet

Holdet bag den videnskabelige artikel står dog langt fra alene med det kæmpe arbejde.

Til at analysere billederne har Alexandra Swanson fået hjælp fra dedikerede forskere fra forskningsplatformen The Zooniverse.

-Vi blev overvældet af, hvordan folk reagerede. Vi kunne bogstavelig talt ikke være gået gennem alle billederne uden hjælp fra alle disse mennesker, siger Alexandra Swanson.

Undersøgelsesresultaterne viser, at der ud af de 1,2 million fotos er hele 322.600, hvor der optræder dyr, og sammenlagt er der blevet identificeret 40 forskellige dyrearter.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

Smukke fotos: Zoolog har øjenkontakt med savannens vilde dyr

Se en panda stå på hænder, mens den tisser

1 af 5 Dyrenes konge ser direkte ind i kameralinsen. (Foto: SnapshotSerengeti.org)
2 af 5 Fuglene her tager et komfortabelt hvil på vortesvinets ryg. (Foto: SnapshotSerengeti.org)
3 af 5 Mens de andre geparder tager hvil i solen, holder en et vågent øje. (Foto: SnapshotSerengeti.org)
4 af 5 Denne sultne hyæne slipper afsted med dagens fangst. (Foto: SnapshotSerengeti.org)
5 af 5 Eland-antiloperne, der er den største art af antiloper, kigger nysgerrigt ind i kameralinsen. (Foto: SnapshotSerengeti.org)
6 kommentarer
Vis kommentarer