Skræmmende: Din krop kan være tre gange ældre end din rigtige alder

I et nyt studie har forskere fundet ud af, at der er ekstremt stor forskel på, hvor hurtigt vores kroppe ældes. Er du for eksempel 38 år gammel, kan din krops alder variere fra 28 år og op til 61

Forskere mener, vi bør kigge mere på folks biologiske alder end på den kronologiske, eksempelvis når vi fastsætter pensionsalderen. Foto: Colourbox
Forskere mener, vi bør kigge mere på folks biologiske alder end på den kronologiske, eksempelvis når vi fastsætter pensionsalderen. Foto: Colourbox

Der er meget stor forskel på, hvor hurtigt vi ældes. Det har amerikanske forskere fundet ud af i et nyt studie, hvor de undersøgte en gruppe 38-årige.

Her viste det sig, at der var enormt stor forskel på deres biologiske alder, som varierede fra 28 år og helt op til 61 år.

Det skriver Videnskab.dk.

Studiet blev lavet på 954 personer fra New Zealand, som er blevet fulgt siden 1972-73. Forskerne brugte intet mindre end 18 forskellige biomarkører til at fastsætte forsøgspersonernes biologiske alder, og de kiggede blandt andet på hastigheden af forringelsen for centrale organer, som lunger, hjerte, nyrer, lever, tandkød samt immunforsvarets funktioner.

Forskerne fulgte ændringerne ved disse markører gennem deltagernes 20‘ere og op i 30‘erne. Deltagerne blev testet, da de var henholdsvis 26, 32 og 38 år gamle.

Læs også hos Videnskab.dk: Så vigtig er næsen for et smukt ansigt
 

Mens de fleste personer havde en biologisk alder, som passede til deres fødealder, så var der også nogle, som ældedes tre gange hurtigere, mens andre slet ikke var ‘blevet ældre’ i den otte-årige periode.

Hvis en 38-årig person havde en biologisk alder på 40, betød det eksempelvis, at personen ældes 1,2 år biologisk, pr. år i kalendermæssig forstand.

Forskerne bag studiet mener selv, at det vil være fornuftigt at kigge mere på vores biologiske alder, end kun at fokusere på, hvor gamle vi er i traditionel forstand.

Læs også hos Videnskab.dk: Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?
 

- På ethvert område i livet, hvor vi i øjeblikket bruger den kronologiske alder er det fejlagtigt. Hvis vi vidste mere om biologisk alder, kunne vi være mere fair og lige, siger professor og medforfatter Terrie Mofitt.

Forskerne nævner selv i studiet, at den biologiske alder eksempelvis vil give mening at kigge på, når vi fastsætter pensionsalderen.

I studiet skriver de, at allerede i en ung alder, viste de personer med en høj biologisk alder sig at have, dårligere fysik, større forringelse af hjernen, dårlige selvrapporteret helbred, samt så ældre ud.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Kvinders lyst har skabt mandens store penis
 

Forskere: Fingre afslører længden på penis
 

33 kommentarer
Vis kommentarer