Smart! Delfinens snørklede vagina sikrer super-sæd

Hundelfinen kan have gruppesex hvert minut med op til tre hanner ad gangen. Derfor har hun udviklet et særligt trick for at sikre, at kun de bedste hanner kan befrugte hende

Foto: Mik Eskestad/Polfoto
Foto: Mik Eskestad/Polfoto

Videnskab kan godt være sexet.

Bare spørg forskeren Dara Orbach, der har brugt syv år på at studere delfinens vagina, eller Patricia Brennan og Diane Kelly, der er nogle af verdens førende forskere inden for dyrepenisser.

Nu har forskerne opdaget, at delfinens vagina har usædvanligt mange folder og sving, som sædcellerne skal krydse på deres vej, og det sikrer faktisk et sundere afkom. Det fortalte de til den årlige konference hos American Association of Anatomists, skriver Sciencealert.com ifølge Videnskab.dk.

Videnskab.dk kan du se den vilde jagt, når delfinerne stritter med hele udstyret og parrer sig i naturen.

Indsamlede kønsdele fra døde havdyr
Delfiner har ikke nemme forhold, når de skal gennemføre et samleje. Foruden havstrømmene skal de for alt i verden også holde det salte havvand ude af livmoderen, da det kan dræbe sæden.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere barberer bizar penis

For at undersøge delfinens vagina indsamlede forskerne en masse kønsorganer fra delfiner, marsvin og sæler, der var døde af naturlige årsager.

- Overraskende nok er det ikke et særligt populært felt at forske i delfiners kønsdele, siger Dara Orbach til Sciencealert.com ifølge Videnskab.dk.

Pumpede penisser op med luft
Holdet fandt på at pumpe de lige så snørklede penisser op med luft og manuelt indsætte dem i hunnernes vagina.

Det hele foregik i en CT-skanner, og resultatet afslørede en overraskende perfekt pasform imellem delfinernes snoede kønsdele.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad er det for et mærkeligt havvæsen, der er skyllet op på dansk strand?

- Vi var virkelig lamslåede, da vi så, hvor godt de passede til hinanden, siger Dara Orbach til Sciencealert.com ifølge Videnskab.dk.

Den bedst tilpassede han bliver far
Skanningerne, som Dara Orbach præsenterede på den årlige konference hos American Association of Anatomists i sidste måned, er det første indre kig på, hvordan havpattedyr har sex.

Orbach og hendes kolleger mener, at delfinens snørklede vagina har udviklet sig for at gøre det svært for sæden at befrugte æggene, sådan at det altid er den bedst tilpassede han, der får lov at befrugte æggene.

- Det kunne være en made at sikre den bedst mulige sæd, eller at den mest konkurrencedygtige han opnår faderskab, siger Dara Orbach, der også tilføjer, at hunnen faktisk kan finde på at dreje sin krop, så det bliver endnu sværere for hannen at befrugte hende.

Parrer sig hvert minut med tre forskellige hanner
Men hvorfor skulle hundelfiner have interesse i at gøre det svært at befrugte dem? Fordi de har mange bejlere, og fordi det er tidskrævende at få unger, lyder forskernes bud.

Læs mere på Videnskab.dk: Top 5: Se de vildeste dyrepenisser

Når delfiner er allermest frugtbare, parrer hunnerne sig helt op til 15 gange på 15 minutter med to eller tre hanner på samme tid, fortæller Orbach.

Graviditeten varer 11 måneder, og kalvene skal plejes i to år.

- Det er en betydelig investering i hunnens liv at udvikle foster og kalv, siger Dara Orbach til Sciencealert.com ifølge Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Nye undersøgelser: Tutankhamon havde hestetænder og klumpfod

Lille hund har forbløffende stor klitoris

Penisstørrelse: Er stor virkelig bedst?