Smuk NASA-video: Sorte huller danser om hinanden

De sorte huller spejler hinanden ved at forvrænge rum-tiden, fortæller forskere

Videoen viser, hvordan de sorte huller forvrænger og omdirigerer lyset, der udgår fra malstrømmen af varm gas – også kaldet akkretionsskiven.
Følg Videnskab

Et par sorte huller, begge med en masse, der er millioner gange større end Solen, foretager en sælsom dans, der snyder sanserne.

En ny video fra NASA viser, hvordan de sorte huller forvrænger og omdirigerer lyset, der udgår fra malstrømmen af varm gas – også kaldet akkretionsskiven. Det er den, der tegner roterende cirkler rundt om hullerne i videoen.

Det skriver NASA selv om videoen i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

Videoer som denne hjælper forskere med at visualisere effekterne af den ekstreme tyngdekraft, skriver NASA. Fordrejning i tyngdekraften får lyset, der kommer fra forskellige dele af disken, til at skabe videoens fordrejede billeder.

Læs mere på Videnskab.dk: Største siden Big Bang: Astronomer hørte sammenstødet mellem to sorte huller

Tyngdekraften fra det sorte hul i forgrunden transformerer sin partner til en sekvens af buer, der hastigt forandrer sig. Det skyldes, at lyset fra de to sorte hullers diske navigerer i den særlige rum-tid omkring de sorte huller, så det indimellem ser ud, som om det sorte hul, der er længst væk, faktisk er tættest på.

- Et bemærkelsesværdigt aspekt af denne nye visualisering er billedernes selv-lignende natur, som produceres af gravititationslinseeffekten, forklarer Jeremy Schnittman, en astrofysiker ved NASA's Goddard Space Flight Center, der har lavet visualiseringen. 

- Zoomer man ind på hvert sorte hul, ser man mange billeder af det sorte huls partner, der i stigende grad forvrænges.

Læs mere på Videnskab.dk: Stjerne danser rundt om sort hul – og viser, at Einstein har ret

Ser man de sorte huller ovenfra, forsvinder effekten, men samtidig kommer nye egenskaber ved de sorte huller til syne. Begge producerer nu små billeder af deres partnere, som cirkulerer rundt om dem indenfor akkretionsskiven.

Disse billeder opstår, fordi vi observerer de sorte huller fra to forskellige perspektiver – foran og fra siden – på samme tid.

Visualiseringen er blevet til, ved at forskere fra NASA har samlet data om lysets rejse om den bøjede rum-tid omkring de sorte huller i supercomputeren Discover.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

WAUUW! Se Nasas fascinerende nye billeder af Jupiter

Dansk opdagelse skaber stor debat om støv i Solsystemet

Mysteriet om de gådefulde ‘Mars-edderkopper’ er endelig opklaret efter to årtier

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind