Snart spiser vi indianer-mad fra Taastrup

Om ti år kan vi spise helt andre ting, end vi gør i dag

Følg Videnskab

Koteletter i fad og kartofler med sovs - giv agt! I Taastrup på Sjælland står en række med gamle indianer-afgrøder, som danske forskere er i gang med at køre i stilling til at snige sig ind på din middagstallerken. Det skriver Videnskab.dk.

I et danskledet forskningsprojekt kaldet Protein2food forsøger lektor Sven-Erik Jacobsen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet at løse en række ganske betragtelige problemer ved hjælp af gamle plantesorter.

Læs mere på Videnskab.dk Dansk forsker: Økologer burde elske ny GMO-teknik

Problemer som klimaforandringer og fødevaremangel til verdens voksende befolkning. Ifølge Sven-Erik Jacobsen er svaret quinoa, boghvede, hestebønne og amarant.

Videnskab.dk er taget ud på forsøgsmarken i Taastrup, der er en del af Københavns Universitets frilandsfaciliteter, for at få en forklaring på, hvad vi skal med de gamle planter. Du kan se, hvordan det går for sig i videoen herunder.

Hvor skal proteinet komme fra?

I en lavloftet, grå barak ligger Sven-Eriks Jacobsens kontor hen i halvmørke, og på hans bord ligger en bunke brune papirsposer med store frø, små frø, mørke frø og lyse frø. Alle med sirligt skrevne mærkater - ‘hestebønner’, ‘quinoa’, ‘boghvede’. 

- Meningen med det hele? Det er, at vi er nødt til at spise mindre kød,-  fortæller Sven-Erik Jacobsen.

- Kødproduktionen i verden lige nu er uholdbar, fordi processen producerer for meget methan og CO2, giver lille udbytte i forhold til mængden af energi, der forbruges pr kilo kød, og store dyrkningsarealer bruges til at dyrke foder i stedet for mad til os selv. Det er et problem i en verden, hvor vi bliver flere og flere,-  siger han.

Læs mere på Videnskab.dk: Klimaforsker: Det skal være for dyrt for dig at spise kød

Derfor vurderer han og en lang række internationale forskere, som også deltager i projektet, at tiden er inde til at skifte en stor del af landbruget i Europa til at producere andre, alternative proteinkilder, nemlig dem fra planter.

Men for at gøre det muligt må planternes egenskaber først udforskes, fortæller Sven-Erik Jacobsen.

I det røde hav af afgrøder

Og der står de så, afgrøderne. Rækker af mandshøje, bordeaux amarant, som mayaerne i Mexico i fordums tid havde en stor forkærlighed for, ved siden af rækker af den mere anonymt udseende quinoaplante, der mest ligner ukrudt, og som inkaerne og deres forfædre i Sydamerika startede med at dyrke for 7.000 år siden.

- Det er et godt år i år,-  siger Sven-Erik Jacobsen og stryger højre hånd hen over rækken af hvidblomstrende boghvede.

Morgendisen er stadig tæt, omgivelserne er slørede, og hele forsøgsmarken fremstår i et sælsomt, hemmelighedsfuldt skær.

Det er andet år ud af det tre år lange markforsøg, hvor Sven-Erik Jacobsen og hans forskerhold blandt andet skal beskrive, hvordan de forskellige afgrøder vokser i danske forhold med henblik på at finde de mest egnede sorter.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan påvirker din mad klimaet

- Der er to overordnede fokusområder i forsøget. At finde afgrøder, der giver højt proteinindhold i deres frø, og at finde afgrøder, som giver en høj proteinkvalitet i deres frø,- forklarer Sven-Erik Jacobsen. 

I proteinindholdsgruppen kigger forskerne især på bælgplanter som hestebønner, kikærter og linser, og i kvalitetsgruppen gælder det quinoa, amarant og boghvede. Forsøgene i denne del af projektet går ud på at finde ud af, hvilke sorter der kan klare sig bedst under danske forhold.

Se en video om, hvad vi spiser om ti år, på Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Heste kan bruge symboler til at kommunikere

Er det bedst at vaske hænder i koldt eller varmt vand?

Dansk kamera skal lede efter liv på Mars

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.