Sort hul bekræfter endnu en del af Einsteins relativitetsteori

Lysbølger bliver røde, når de strækkes af tyngdekraften – præcis som Einstein forudsagde

Et gigantisk sort hul, en stjerne og fire enorme teleskoper, der troner i det nordlige Chile.

Det var, hvad der skulle til for at blåstemple Albert Einsteins teori om gravitationel rødforskydning (gravitational redshift på engelsk, red.), skriver bbc.com, ifølge Videnskab.dk.

Teorien er en del af Einsteins generelle relativitetsteori, og den går ud på, at længden på lysbølger, der nærmer sig et gravitationsfelt, som følge af gravitationen vil strække sig og blive røde - heraf navnet rødforskydning.

Denne teori blev for nyligt bekræftet, da European Southern Observatory, ESO, observerede en stjerne, der nærmede sig det sorte hul Sagittarius A, som findes centralt på Mælkevejen.

Stjernen S2, som ESO har fulgt i 26 år, satte således i løbet af foråret kurs mod Sagittarius A gravitationsfeltet.

Læs også på Videnskab.dk: Rygter: Knogle fra alien fundet på Mars

Den 19. maj 2018 gled stjernen endelig forbi Sagittarius A med en afstand på 'kun' 20 milliarder kilometer - hvad der svarer til 120 gange afstanden mellem Jorden og Solen.

ESO observerede kontakten nøje fra deres såkaldte Very Large Telescope (VLT) i Chile, der er et sammensat optisk teleskop, som består af 4 teleskoper på 8,2 meter placeret i en formation.

Læs også på Videnskab.dk: Pokkers: Penis falder af efter sex

Her kunne de således se, hvordan stjernens lysbølger blev strukket mod gravitationsfeltet og afgav det røde lys, som Einstein havde forudset.

Observationerne er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Astronomy & Astrophysics, og du kan se en visualiering af dem på Videnskab.dk.

8 kommentarer
Vis kommentarer