Sov som et geni: Se hvordan de verdens-berømte sover

Den italienske politiker og notorisk omvandrende skandale, Silvio Berlusconi, nøjes for eksempel med kun 2-4 timers søvn

Følg Videnskab

- Go morgen. Hvordan har du sovet?

Det er næsten en standard-bemærkning ved mange morgenborde. Og spørgsmålet dækker over, hvor vigtigt det er for vores velbefindende at få en god nats søvn.

Det interessante er imidlertid, at det er vidt forskelligt, hvor mange timers søvn, vi mennesker skal have, for at føle os udhvilede og godt tilpas.

Avisen Daily Mail har sammen med en søvnforsker lavet en interessant oversigt over, hvor meget verdens-berømtheder og yderst succesfulde personer indenfor flere forskellige erhverv typisk sover pr. nat.

Den italienske politiker og notorisk omvandrende skandale, Silvio Berlusconi, nøjes med kun 2-4 timers søvn. Det forklarer måske noget af hans til tider voldsomt svigtende dømmekraft.

Silvio Berlusconi. Arkivfoto: AP
Silvio Berlusconi. Arkivfoto: AP
 

Den nu afdøde og tidligere premierminister i England, Margaret Thatcher,  nøjedes faktisk også kun med omkring fire timers søvn om natten.

Hun blev kaldt 'jernladyen.' Ikke så meget på grund af hendes søvnmønster, men fordi hun var en benhård politiker , taktiker og forhandler. Hun fik flere hjerneblødninger og blev dement, inden hun døde.

Margaret Thatcher nøjedes med omkring fire timers søvn i døgnet. Arkivfoto: AP
Margaret Thatcher nøjedes med omkring fire timers søvn i døgnet. Arkivfoto: AP
 

Winston Churchill sov fire timer, men snuppede til gengæld fast en 'morfar' midt på dagen af halvanden times varighed.

På det tidspunkt havde han også indtaget adskillige genstande alkohol og aflivet en god stak cigarer.

Winston Churchill tog en gevaldig morfar midt på dagen. På det tidspunkt havde han også sat adskillige cigarer og en del sprut til livs. Arkivfoto: AP
Winston Churchill tog en gevaldig morfar midt på dagen. På det tidspunkt havde han også sat adskillige cigarer og en del sprut til livs. Arkivfoto: AP
 

Den amerikanske præsident Barack Obama ligger på omkring seks timers søvn om natten.

 

Søvnforskere verden over er nået frem til, at voksne i alderen 18-64 år bør have mellem syv og ni timers søvn pr. døgn  for at fungere bedst muligt og have et sundt helbred.

Men der er absolut undtagelser. Forskeren og fysiskeren Nikola Tesla regnes som en de absolut mest betydningsfulde videnskabsmænd i det 19. århundrede. Han opfandt blandt andet vekselstrømmotoren.

Tesla skulle kun have to timers søvn om pr. nat  for at lade batterierne op. Heller ikke opfinderne Aalexander Graham Bell og Thomas Edison kan beskyldes for at slide på lagnerne. De nøjedes med henholdsvis 4-6 og 4-5 timers søvn.

Mange-milliardæren Bill Gates sover syv timer pr. nat. (Foto. AP)
Mange-milliardæren Bill Gates sover syv timer pr. nat. (Foto. AP)
 

Omvendt kan man godt tjene mange penge, selv om man har det bedst med at sove længere. Det er mange-milliardæren Bill Gates et lysende eksempel på.

Skaberen af Microsoft har det bedst med syv timer i sengen pr. nat. Også andre succesfulde iværksættere ligger på det anbefalede antal søvntimer. Det gælder blandt andre skaberen af Amazon, Jeff Bezos, der nupper samfulde otte timer i kassen hver nat.

Indenfor medie-verdenen er der ifølge Daily Mail den tidligere talk show vært Jay Leno, som nøjes med fem timers søvn pr. nat. Arianna Huffington, medstifteren af Huffington Post, har det bedst med 7-8 timers søvn - og hun lider bestemt heller ikke nød rent økonomisk.

Jay Leno sover kun fem timer i døgnet. Til gengæld er han ofte i godt, kvindeligt selskab. Arkivfoto: AP
Jay Leno sover kun fem timer i døgnet. Til gengæld er han ofte i godt, kvindeligt selskab. Arkivfoto: AP
 

Indenfor finansverdenen er Donald Trump en af de personer, som angiveligt nøjes med mindst søvn. Manden med hentehåret får kun 3-4 timer pr. nat.

Geniet Leonardo Da Vinci kunne stort set alt. Han var maler, billedhugger, arkitekt, ingeniør, opfinder, botaniker og anatom. Og så var han faktisk også en dygtig musiker.

Italieneren havde så travlt med alle sine projekter, at han stort set ikke havde tid - eller behov for at sove ret meget i sammenhæng. Han tog mellem tyve og fyrre minutters hvile hver fjerde time.

Mange søvn-eksperter mener, at otte timers kvalitets-søvn kan hjælpe med at forebygge Alzheimers seere i livet.

Undersøgelser viser, at hvis man sover godt i årene op til 'alderdommen', så husker vi bedre og indlærings-kurven er højere.

Michael Scullin, der er chef for Baylor University's Sleep Neuroscience and Cognition Laboratory i Texas, siger til Daily Mail:

- Det handler om at sove godt før - fremfor at forsøge at kompensere senere. Studier viser, at de der sover godt 'midt i livet', fungerer bedre 28 år senere.

Milliardæren Donald Trump sover ikke sit liv bort. Men spørgsmålet er, om han er i større risiko for at få blandt andet Alzheimers senere. (Privatfoto)
Milliardæren Donald Trump sover ikke sit liv bort. Men spørgsmålet er, om han er i større risiko for at få blandt andet Alzheimers senere. (Privatfoto)
 

Det at sove godt har i mange år været forbundet med et bedre fysisk helbred og mere psykisk velvære. For lidt søvn kan udløse overvægt, forhøjet blodtryk, kolesterol og sukkersyge. Alt sammen noget, som er med til at give os en dårligere hukommelse.

De fleste søvnforskere er også enige om, at afbrudt søvn flere gange om natten kan være fuldt ud lige så belastende, som ikke at have sovet overhovedet.

Indlæringsevnen og koncentrationen falder. Disse personer lider ofte af dårligt humør og humørsvingninger.

 

HVIS DU IKKE ER FALDET I SØVN UNDER LÆSNING AF DENNE ARTIKEL: FORTÆL OM, HVORDAN DU SOVER OG GIV DINE GODE RÅD TIL DE SØVNLØSE I KOMMENTAR-FELTET NEDENFOR DENNE ARTIKEL.

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time