Star Wars-lyssværd ville være verdens farligste våben – også for dig selv

Drømmer du om et rigtigt Star Wars-lyssværd, kan du glæde dig over, at det i teorien godt kan bygges ved hjælp af plasmafysik. Men det ville nok være det farligste våben nogensinde – både for dig og din fjende

Man skal ikke ønske sig, at der bliver lavet et lyssværd i virkeligheden som det i Star Wars, ifølge professor. (AP Photo/Brynn Anderson)
Man skal ikke ønske sig, at der bliver lavet et lyssværd i virkeligheden som det i Star Wars, ifølge professor. (AP Photo/Brynn Anderson)

'Zzieww! Zzziieeew!'

Du kender lyden. Den umiskendelige sci-fi-Star-Wars-lyssværd-lyd.

Men kun fra film. Lyssværd som i Star Wars findes nemlig ikke i virkeligheden – endnu! For faktisk ville man i teorien godt kunne bygge et ved hjælp af plasmafysik. Det skriver den engelske professor i fysik Martin Archer ifølge Videnskab.dk.

Han har for nyligt afsløret en fundamental egenskab ved lyssværd, mens han var i fuld sving med sit plasmafysiske forskningsarbejde, nemlig, at selv om man i teorien godt kan bygge et lyssværd, vil det sandsynligvis være det farligste våben, der nogensinde er skabt - både for gerningsmand og offer.

Læs også på Videnskab.dk: Sådan har Star Wars inspireret videnskaben

Det er ikke alle, der ved det, men på trods af navnet, er det faktisk blevet fastslået i Star Wars' egen kanon, at de gamle Jedi-våben i virkeligheden ikke er lasersværd, men plasma-klinger, skriver Videnskab.dk.

Plasma kaldes ofte den fjerde tilstandsform i rækken: fast stof, væske, gas og plasma. Man kommer rækken igennem ved at opvarme stoffet.

Plasmatilstanden er faktisk universets mest almindelige tilstandsform, da mere end 99 procent af alt stof er i denne form (det mystiske 'mørke stof' eller 'mørk energi' undtaget). 

Og nu bliver det lidt kompliceret – så hvis du ikke orker at læse om fysik, kan du springe til sidste afsnit.

Læs også på Videnskab.dk: Star Wars-fans tror på kraften

En væsentligt forskel mellem almindelig gas og plasma er, at plasmapartikler er elektrisk ladede og derfor påvirkes af elektriske og magnetiske felter. Plasmaer kan også selv generere felter. Hvis eksempelvis ioner bevæger sig samlet i én retning, og elektronerne i en anden, så løber der en strøm i plasmaet.

I forhold til snakken om lyssværd (plasmasværd), er magnetfelterne helt afgørende for at indeslutte plasmaet i klingen. De kan nemlig modvirke presset, når det varme plasma forsøger at sprede sig til omgivelserne.

Selv om lyssværd i teorien synes muligt - i hvert fald set med en fysikers øjne - ville energibehovet for en sådan anordning være enormt; især når vi tager i betragtning, at lyssværdets lille skæfte skal kunne rumme det hele.

Der skal ske kæmpe fremskridt inden for teknologien, før lyssværd bliver en realitet, skriver Videnskab.dk.

Men vi står overfor et endnu større problem, hvis vi også skal have dueller med lyssværd ligesom i filmene.

Læs også på Videnskab.dk: Star Wars-teknologi på vej til dit ur og din smartphone

For at forstå udfordringen, skal man have kendskab til 'magnetic reconnection', som er en fundamental, plasmafysisk proces, der kan forekomme, når plasmaer med forskellige magnetfelter støder sammen. Magnetic reconnection er betegnelsen for den proces, der sker, når to magnetfelter forbindes og afbrydes igen. Ved forbindelsen sker en eksplosiv overførelse af energi.

Hvis to plasmaklinger stødte mod hinanden, ville det næsten være umuligt at undgå magnetic reconnection, og resultatet ville være en eksplosiv frigivelse af den plasma, der er indesluttet i begge sværd.

Og det ville betyde, at både du og din modstander i lyssværdsduellen ville opleve, at hele kropsdele simpelthen ville fordampe efter ét enkelt sammenstød!

Det er noget, skaberne af de næste to Star Wars film bør skrive sig bag øret…. Men ingen ved selvfølgelig, hvordan 'Kraften' virker, skriver Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hjælper det at stryge en tændstik efter toiletbesøget?

Hvor ofte skal man vaske hår?

Hunde skal trænes i små doser

35 kommentarer
Vis kommentarer