Større og stærkere end alle andre: Her testes ny rekord-jetmotor

Fremtidens imponerende flymotor med en rekordsættende størrelse og styrke er blevet færdigudviklet af General Electrics Aviation, og testes nu i Ohio. Se den vanvittige test af motoren her.

En motor på 11 fod og en indløbskanal på 18 fod gør GE9X til den største jetmotor i verden

De to verdensberømte og meget høje baskeballstjerner Shaquille O'Neil og Kobe Bryant kan snildt stå på skuldrene af hinanden i den imponerende nye flymotor, som General Electrics Aviation netop har færdigudviklet.

Udover titlen som den største jetmotor i verden, er den nye GE9X i stand til at bære en 777X family, som i fremtiden skal overgå den forrige version 777 'mini jumbo'.

I klippet øverst i artiklen kan du se den betagende testkørsel af den helt nye prototype af GE-flymotoren.

460 passagerer
Den nye flytype regnes med at kunne tages i brug i år 2020, og vil kunne rumme hele 460 passagerer. Det var Boeing, der i første omgang bad General Electrics udvikle en endnu større motor, og siden har selskabet fået mere end 700 ansøgninger om bestillinger.

Foto: Jetpack Aviation Videnskab Mand fløj lige rundt om friheds-gudinden

Emirates, Lufthansa og Qatar Airways har placeret en ordre på jetmotoren, som vurderes til 29 millioner dollars. Det svarer til cirka 190 millioner danske kroner.

En Rosenbauer Panther kan kaste skummet cirka 95-100 meter fra køretøjet (PR-foto: Rosenbauer) Krimi Monster-brandbilen rykker ud, når brandvæsenet må give op

Hemmelige 3D-print
Den teknologiske udvikling inden for 3D-print har også bidraget til motoren med spetakulære og hemmeligholdte detaljer. Således er motorens brændstofsdyser skabt af en 3D-printer, og de er komplekse som aldrig før.

- Disse tunneler og huler, som printeren har skabt, og som før var ganske umulige at lave, er en tæt bevogtet hemmelighed, fortæller Rick Kennedy, talsmand for GE Aviations.

Se også: Ny dansk rumteknologi på vej til Mars

Motorens dele har før været testet individuelt, men det er første gang hele motorens kapacitet bliver prøvet af. Det anslås at jetmotoren kan generere omkring 45.400 kilogram.

Verdens nuværende største jetmotor bliver produceret af Rolls Royce, som er en af GE's største konkurrenter.

Teknologi Mini tv-dokumentar: Det laver piloterne mens du drikker kaffe


Der er mange ting, der skal tjekkes på et fly, før det går i luften. Se med og hør her om alle de detaljer, piloterne skal have styr på under deres eksterne inspektion af et Boeing 737-800. (Videoreportage: Heine Jørgensen)

16 kommentarer
Vis kommentarer