Strid om verdens højeste bjerg: Er det skrumpet?

Jordskælv, vejr og vind slider på Mount Everest - forskere vil måle bjerget igen for at finde den rigtige højde

En gruppe af indiske forskere vil i samarbejde med regeringen i Nepal lave en ekspedition til toppen af Mount Everest for at måle bjerget. Foto: Tashi Sherpa/AP
En gruppe af indiske forskere vil i samarbejde med regeringen i Nepal lave en ekspedition til toppen af Mount Everest for at måle bjerget. Foto: Tashi Sherpa/AP

Hvor højt er verdens højeste bjerg Mount Everest faktisk?

Det er svært at svare på, fordi der hele tiden kommer nye bud på højden. Og fordi bjergets højde ikke er statisk.

Flere bud på højden
New York Times har netop taget sagen op i en større artikel, hvor flere forskere giver et bud på, hvorfor jordskælv, vejr og vind slider på højden.

Igennem årene har Nepal haft flere store jordskælv. Geologer mener, at jordskælvene har skrumpet Mount Everest med omkring tre centimeter. Men i perioderne mellem jordskælvene, ser man også, at bjerget 'vokser'.

Problemet med højden handler dog også om, hvordan og hvem der skal måle bjerget.

Både udenlandske forskere, men også forskere i de lande, som Mount Everest ligger i, har gennem årene givet hvert deres bud på, hvad højden er.

Spørgsmålet er blandt andet, hvad der skal tælles med, når man måler. Skal man tælle sneen på toppen med? Eller skal man bore ned til bjergets base langt under jorden og måle derfra?

Samfund Kvinden med styr på Nepals bjergbestiger-rekorder er død

Det er kun ganske få uger om året, at forskerne har adgang til at måle på Mount Everest. Foto: AP
Det er kun ganske få uger om året, at forskerne har adgang til at måle på Mount Everest. Foto: AP

Ferie-selfierne bliver vildere og vildere og resulterer i højere grad i dødsfald. Her er det en strandgæst i Rio de Janeiro, der poserer foran en pukkelhval i november måned. Foto: Silvia Izquierdo/AP Ferie Fra selfie-ulykker til hajangreb: Her er de mest livsfarlige feriedestinationer

Nepal vil selv måle
Lige nu er den officielle højde 29.029 fod eller 8848 meter. Et hold af forskere fra Indien vil nu -  i samarbejde med den nepalesiske regering - kontrollere det tal:

- Mount Everest er vores skat, siger Buddhi Narayan Shrestha, der er tidligere direktør general for Nepals Undersøgelsesselskab, til avisen.

- Hvad vil der ske, hvis udenlandske eksperter fortsætter med at reducere højden på vores bjerg, uden vores deltagelse, lyder hans kritik.

Sådan er Mount Everest blevet målt gennem årene

Det var et hold hyret af Sir George Everest. Der var en indisk matematiker, ved navn Radhanath Sikdar, og en en gruppe så kaldte menneske computere med på ekspeditionen. De ville bruge trianguleringsmetoden, til at regne ud hvor højt bjerget var, som dengang var kendt som Peak XV. Og da deres data var samlet, kunne de annoncere at de havde fundet, det højeste bjerg i verden.

I 1856 var bjerget kendt som Peak B og senere Peak XV. Det blev dengang målt til 8840 meter under en ekspedition, der blev igangsat af briten George Everest, der dog ikke deltog og aldrig så bjerget.

I de efterfølgende år blev bjergets navn diskuteret og fik officielt navnet Mount Everest for at ære George Everest i 1865.

I 1992 målte italienske forskere bjergets højde til 8846 meter meter.
Syv år senere i 1999 kom USA frem ti, at bjerget havde en højde på 8850 meter.

I dag er den officielle højde 8848 meter.

Gennem årene er der brugt forskellige metoder til at måle bjergets højde. I 1856 skete det ved hjælp af mere simpel triangulering, mens forskerne i dag bruger avancerede højdemålere, der har kontakt til satellitter og meget mere præcist kan bestemme et bjergs højde.

Foto: Privat Samfund Rasmus gav op 250 meter fra toppen: Nu forbyder Nepal soloekspeditioner på Everest

Dyrt at måle
Når forskerne fra Nepal drager ud for at lave deres nye målinger, sker det ikke uden problemer. En af udfordringerne er geografien. Det er nemlig kun muligt ganske få uger om året at nå toppen.

Hvis man ville måle sneen på toppen med, bliver man også udfordret. Vinden har nemlig en effekt på, hvor meget sne, der dækker toppen. Så at tælle sneen med, får resultatet til at variere meget.

Samtidig er det dyrt at måle, hvilket har udløst kritik. Det ventes at koste 250.000 dollars, eller hvad der svarer til 1,5 millioner danske kroner:

- Som bjergbestiger, vil jeg gerne se resultaterne, forklarer bjergbestigeren Alan Arnette til New York Times.

- Men som en der holder af folket i Nepal, kan jeg godt se pengene blive brugt på ting som arbejde, mad, ren luft og andre programmer, der er til gavn for nationens helbred.

Samfund Nepal forbyder bjergbestigning på egen hånd

Chimborazo i Equador er det højeste bjerg i verden, hvis man måler fra centrum af kloden. PR-foto
Chimborazo i Equador er det højeste bjerg i verden, hvis man måler fra centrum af kloden. PR-foto

Rasmus Kragh var ved at dø på Mount Everest, da han måtte flygte fra en vild storm. Privatfoto Samfund Tæt på afgrunden på toppen af Everest: Jeg tænkte - nu skal jeg dø

Målt fra midten: Everest er ikke højest

Som det er nu, er Mount Everest officielt det højeste bjerg i verden, når man måler højden fra over havoverfladen til toppen. Men der er en konkurrent. 

I Ecuador ligger bjerget Chimborazo, der også er en vulkan. Den er - målt fra havoverfladen - 6248 meter høj, hvilket er betydeligt lavere end Mount Everest.

Men verdens højeste punkt målt fra midten af kloden er netop bjerget i Ecuador. Her er afstanden lidt over to kilometer længere, end afstanden mellem klodens midte og toppen af Mount Everest.

Forklaringen er, at kloden ikke er 'kuglerund', men tykkere jo tættere man kommer på ækvator.

Måler man derimod fra basen af bjerget til toppen, skal vi til Hawaii for at finde det højeste bjerg, nemlig Mauna Kea. Det måler 10.210 meter fra bund til top.

29 kommentarer
Vis kommentarer