Studie: En smule alkohol gør dig mere kreativ

Dette ene studie er dog ikke en garanti for, at det hjælper at ty til flasken, understreger forskere

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

For tre år siden gik Lars von Trier til bekendelse. I et interview i Politiken afslørede instruktøren, at næsten alle hans film var skrevet på en cocktail af alkohol og stoffer. Beruselsen var nødvendig for at han kunne udfolde sin kreativitet under manuskriptskrivningen, mente han.

Men kan det passe, at alkohol ligefrem fremmer kreativiteten? Det har et østrigsk hold af psykologer undersøgt, skriver Videnskab.dk.

- Vi fandt ud af, at små mængder alkohol forbedrer bestemte kognitive funktioner, som har med kreativitet at gøre, siger Emanuel Jauk, der er psykolog og forsker på Graz Universitet. 

Undersøgte effekten af en promille på 0,3
Forskerne rekrutterede 70 forsøgsdeltagere mellem 19 og 32 år, som alle drak alkohol indimellem, men ikke havde alkoholproblemer.

Først blev deres kreativitet i ædru tilstand testet ved hjælp af nogle opgaver.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan får du de bedste tarmbakterier

En opgave gik for eksempel ud på at finde det ord, der passer sammen med tre andre tilsyneladende usammenhængende ord. Et eksempel: Ordene kranie, sten og løfte hænger alle sammen med ordet brud.

Uden deltagernes viden delte forskerne dem derefter ind i to grupper. Den ene gruppe fik en dosis øl, der gav en promille på 0,3, mens den anden gruppe fik øl uden alkohol.

Efter alkoholen havde virket i en halv time, gennemførte deltagerne den samme type test igen.

Hypotese: Beruselse fjerner den mentale fiksering
Det stod hurtigt klart, at alkoholen havde en effekt på kreativiteten.

Før alkoholindtaget klarede grupperne sig lige godt, men de, der fik rigtig øl, klarede sig nu bedre i ordassociationstesten end de alkoholfri deltagere.

Læs mere på Videnskab.dk: Matematiker: Næste masseudryddelse er i 2100

Til gengæld var der ingen forskel i en test, hvor deltagerne skulle finde nye måder at anvende ting på, og de berusede deltagere klarede sig en lille smule dårligere end de ædru i en test af deres hukommelse.

Forskerne kender ikke den præcise forklaring på, hvorfor alkohol forbedrer kreativiteten, men de har et bud.

- Når man skal løse en opgave, kan man blive ramt af såkaldt mental fiksering, hvor man bliver ved med at angribe opgaven fra den forkerte vinkel. Vores hypotese er, at en mild beruselse er med til at overkomme den mentale fiksering, siger Emanuel Jauk.

Forsker: Pas på med at overfortolke
Morten Hesse, psykolog og lektor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet, har læst studiet og finder resultatet interessant, men har også et forbehold.

Læs mere på Videnskab.dk: Når andrikker hænger ud sammen, vokser deres store, krøllede penisser

- Det fortæller noget om sammenhængen mellem kreativitet og kontrol, men jeg ville være ked af, hvis man overfortolker resultatet og tror, at man bare skal drikke en masse alkohol for at være kreativ, siger han.

Ifølge Morten Hesse mangler der stadig en del forskning, før man endeligt kan fastslå, om alkohol forbedrer kreativiteten.

- Forskerne peger på nogle andre undersøgelser, der underbygger resultatet, men jeg mener ikke, vi er der, hvor det er velunderbygget i litteraturen. Det her er en af et par undersøgelser, som peger på noget interessant i sammenhængen mellem kontrol og kreativitet, siger han.

Andre artikler på Videnskab.dk

NASA opdager lysædende og kulsort planet

Hvor mange planter skal der til for at holde ét menneske i live?