Studie: Hunde viser tegn på at sørge, når de mister deres hundeven

Hundeejere ser en anden opførsel hos hunde, når en af deres artsfæller dør

Ifølge en rundspørge blandt 426 italienske ejere med mere end én hund, oplevede 67 procent af de adspurgte, at deres hund viste en øget opmærksomhedskrævende opførsel, efter deres artsfælle døde. Ifølge forskerne bag tyder det på, at hunde udviser en form for sorg, der skal undersøges yderligere. (Foto: Shutterstock.)
Ifølge en rundspørge blandt 426 italienske ejere med mere end én hund, oplevede 67 procent af de adspurgte, at deres hund viste en øget opmærksomhedskrævende opførsel, efter deres artsfælle døde. Ifølge forskerne bag tyder det på, at hunde udviser en form for sorg, der skal undersøges yderligere. (Foto: Shutterstock.)
Følg Videnskab

Hvis du har mistet en hund, ved du, at tabet kan virke lige så stort, som hvis du har mistet et familiemedlem eller en nær ven.

Men ifølge en ny rundspørge, er det ikke kun din familie, der bliver ked af det, for hvis du har andre hunde, vil de også udtrykke sorg.

Sådan virker det i hvert fald på deres ejere at dømme ud fra hundenes opførsel, skriver ScienceAlert ifølge Videnskab.dk.

I en rundspørge har 426 italienske ejere, der har mere end én hund, fortalt, at når en hund i familien dør, så virker det på familierne, som om hundene viser tegn på at være mindre aktive end normalt.

86 procent af ejerne mente, at deres hunde i dagene efter deres artsfælles død var mere afdæmpede eller opmærksomhedskrævende.

Læs mere på Videnskab.dk: Kan dyr sørge over de døde?

Ifølge forskerne bag studiet giver studiet et indblik i et aspekt af dyr, som måske er blevet undervurderet i forskerverdenen.

- Rundspørgen indikerer, at hunde muligvis udviser en sorg-lignende opførsel, når en tæt artsfælle dør, og denne opførsel kan muligvis have en sammenhæng med ejerens følelsesmæssige status, skriver Federica Pirrone, der er forsker i husdyrsvidenskab ved Milano Universitet, i studiet  ifølge Videnskab.dk.

Hunde- eller andre kæledyrsejere vil måske mene, at alle dyr selvfølgelig har følelser, men forskningen på dette område er relativt snæver, og derfor er studiet opsigtsvækkende, skriver ScienceAlert ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvaler sørger over de døde ligesom mennesker

Særligt sorg er et aspekt, som forskerne har fokus på, da det fortæller os noget om dyrs kognitionsniveau. Tidligere har man observeret sorg hos blandt andet elefanter og delfiner, men der er ikke dokumenteret en reel sorgproces blandt husdyr.

Alene ud fra rundspørgen kan man ikke konkludere, at hunde sørger, da der ifølge forskerne kan være andre faktorer på spil.

For eksempel kan hunde blive påvirket af ejernes egen opførsel, skriver de i studiet.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Derfor elsker nogle mennesker dyr, mens andre er totalt ligeglade

Hunde kan genkende deres ejere kun på stemmen, viser nyt studie

Se fugle sørge over deres døde artsfælle

 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind