'Sydens skøre bæst': Skelet af bizart fortidsdyr kortlagt

Et for længst uddødt pattedyr var ret anderledes end de fleste andre pattedyr på sin tid

I 1999 blev det næsten komplette skelet af det ældgamle pattedyr fundet. Det har taget godt og vel tyve år at artsbestemme det. Foto: Marylou Stuart
I 1999 blev det næsten komplette skelet af det ældgamle pattedyr fundet. Det har taget godt og vel tyve år at artsbestemme det. Foto: Marylou Stuart

Et australsk forskerhold har kortlagt et næsten komplet skelet fra dét, de formoder må være ét af de tidligste kendte fossiler fra et pattedyr.

Det skriver Monash University i Australien i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk, hvor du også kan se en illustration af, hvordan dyret kan have set ud, da det var i live.

Fossilet blev fundet i 1999.

- Det har taget næsten 20 år at studere hvert eneste aspekt af fossilet for at finde frem til, hvilken type pattedyr der var tale om, og hvilken plads det formodentlig har haft i økosystemet, siger lektor og medforfatter på studiet Alistair Evans i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Ny rekord: Verdens ældste dyr blev 507 år

Nu er studiet så blevet publiceret i tidsskriftet Nature. Pattedyret har fået det latinske navn adalatherium, hvilket betyder ’skøre bæst’.

Man formoder, det levede på Jorden for omkring 72-66 millioner år siden – altså samtidig med dinosaurerne, skriver forskerne i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk.

Forskerne fandt ud af, at dyret med stor sandsynlighed er det første kendte fossile skelet fra den gruppe af pattedyr, der er kendt som gondwanatherianere.

Artsgruppen er opkaldt efter det sydlige superkontinent Gondwana, der strakte sig over Australien, Afrika, Madagaskar, Sydamerika og Indien.

Herfra rev Madagaskar sig løs for 80 millioner år siden, hvor det mærkelige dyr levede og havde mulighed for at udvikle sig til noget af en særling. 

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere finder tegn på ’spøgelsespopulation’ af fortidsmennesker

Adalatherium var stor for sin tid. Den vejede cirka tre kilo og var på størrelse med en kat. De øvrige pattedyr, som man kender til fra perioden, har været på størrelse med mus, lyder det i pressemeddelelsen.

Der er dog særligt én anden ting ved dyret, som har forbløffet forskerne:

- Det mærkelige ved dyret ses helt klart i tænderne – de sidder 'baglæns' i munden sammenlignet med andre pattedyr, siger Evans i pressemeddelelsen.

Adalatheriums specielle udseende skyldes måske, at den har udviklet sig isoleret på en ø over flere millioner år, mener forskerne.

- Det er det samme, man ser hos Australiens pungdyr – de er så forskellige fra dyrene i resten af verden, fortæller Evans i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

18.000 år gammel hvalp med intakt snude og knurhår fundet i Sibirien

Hvad er virus’ rolle i naturen?

Hvorfor er der flere farlige dyr i troperne end i Danmark?