Teenager havde sin egen ufødte tvilling i maven

En amerikansk teenager har fået fjernet en masse med blandt andet hår og tænder fra sin maveregion

Klumpen i kvindens mave stammede formentlig fra hendes enæggede tvilling, der var blevet absorberet i kvindens egen krop, da begge fostre lå i deres mors mave. (Foto: Kumar et al., BMJ Case Reports, 2019)
Klumpen i kvindens mave stammede formentlig fra hendes enæggede tvilling, der var blevet absorberet i kvindens egen krop, da begge fostre lå i deres mors mave. (Foto: Kumar et al., BMJ Case Reports, 2019)
Følg Videnskab

Hvad lægerne havde mistanke om var en stor tumor i mavehulen på en 17-årig kvinde fra Pratna i Indien, viste sig at være noget helt andet efter en række skanninger.

Billederne viste nemlig en underlig masse i kvindens mave, som indeholdt både tænder, hår, knogler og fedt - og det skulle vise sig formentlig at være den 17-årige teenagers ufødte tvilling, fra da de begge lå i livmoderen. Det skriver mediet ScienceAlert ifølge Videnskab.dk, hvor du også kan se skanningen af kvindens mave.

Tilstanden kaldes foetus in foetu, men den ses typisk ikke hos unge over 15 år.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere finder første barn af to forskellige menneskearter

Kvinden havde over de seneste fem år søgt lægehjælp, fordi hun havde følt en ’klump’, der voksede sig større i maven – af og til var det forbundet med smerte.

Blodprøver viste intet unormalt, men lægerne fandt knuden ved at anvende en såkaldt tomografisk skanning - det vil sige et computergenereret tværsnit af kvindens indre.

- En computer-tomografi-skanning viste en veldefineret masse, som målte omkring 25x23x15 centimeter, der gik fra epigastrium (lige over maven, red.) til øvre bækken, fremgår det af casestudiet, skriver Science Alert ifølge Videnskab.dk.

Fordi lægerne kunne se fedt, en ryghvirvel og ribben, diagnosticerede de kvinden med foetus in foetu, og hun blev efterfølgende opereret for at fjerne massen.

Og rigtigt nok viste det sig at være et delvist dannet menneske, som havde ’hår, flere tænder og strukturer, der minder om lemmer’, fortæller lægerne i casestudiet.

Læs mere på Videnskab.dk: Yikes: Britisk kvinde vendte hjem fra ferie med larve i panden

Det er stadig svært at slå fast, hvordan foetus in foetu egentlig udvikler sig, men det sker kun i 1 ud af 500.000 fødsler, og det er sjældent, at massen overlever særlig længe.

Hvad angår kvinden fra Indien, var operationen en succes, om end hun stadig går til undersøgelser hos lægen.

- Jeg var meget bekymret for min maveklump, men efter operationen har jeg det godt, og min mave er flad igen. Mine forældre er også meget glade, udtaler hun i sagsrapporten, skriver Science Alert ifølge Videnskab.dk.

Der er kun rapporteret omkring 7 yderligere tilfælde af unge over 15 år med foetus in foetu, og lægerne er stadig ikke sikre på, om der kan være en forbindelse til diagnosen teratom, som er en blandingssvulst, der dannes af flere celletyper.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Münchausens syndrom by proxy: Kvinde dræbte sit eget barn

Er cola godt mod dårlig mave?

Kan jeg påvirke, om jeg får en dreng eller en pige?

 

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+